Quantcast
Либерийска фирма станала собственик на спорния танкер „Бдин/Бадр“ | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Либерийска фирма станала собственик на спорния танкер „Бдин/Бадр“

Наскоро Бойко Борисов говори по случая с либийския си колега в Мюнхен
856
БГНЕС архив

Либерийска фирма е новият собственик на танкера „Бдин“, който близо 2 години е задържан на бургаското пристанище, съобщава БНР. От Изпълнителната агенция „Морска администрация“ заявили, че ще изискат официални документи за смяната на собствеността на танкера, заради който Либия обвини България в пиратство. 

Днес държавните институции са получили само уведомително писмо. То било от фирма "Булгаргеомин" и в него се посочвало, че собствеността на танкера "Бдин", който преди българската фирма да го придобие носеше името "Бадр", сега вече е прехвърлен на либерийското дружество "Морган и Ко". Дали корабът е продаден, или е само прехвърлен на друга фирма, все още не е ясно, добавя Националното радио. 

От фирмата-оператор на танкера заявили за БНР, че за момента флагът не е сменен. В момента танкерът е с панамски флаг. 

Танкерът "Бадр" бе задържан на бургаското пристанище близо две години заради съдебни спорове за собствеността между две търговски дружества - българско и либийско. В края на миналата година под контрола на Гранична полиция и Морска администрация бяха сменени флагът и екипажът на танкера. Тогава индийските моряци и либийският капитан бяха заменени с украински екипаж.

Скандалът с този танкер предизвика напрежение между България и Либия. Това стана след като корабът БАДР беше задържан от българските власти още през 2017 г. и предаден само няколко дни преди Новата 2019 г. във владение на българска фирма, която претендира, че либийската държава й дължи 10 милиона долара. Собственик на танкера до осъществената публична продан и въвод във владение е била либийска държавна компания. Либийските власти обаче твърдят, че случилото се в пристанище Бургас са пиратски действия, и заплашиха, че ще задържат всеки български кораб в свои води. Либийците твърдят, че завземането на танкера е станало с помощта на катери и служители на Гранична полиция и Морската администрация на България. Българските власти в лицето на транспортния и външния министри наричат случая частно-правен и гражданско правен.

Наскоро Бойко Борисов проведе среща с либийския си колега  Файез Сарадж в Мюнхен, на която обсъдили задържането на моторния танкер „Бадр/Бдин“ . „Въпросът е с частноправен характер, въпреки това българското правителството се ангажира с него, за да не се отрази неблагоприятно на двустранните отношения. Готови сме да решим въпроса по начин, взаимно устройващ и двете страни“, посочил министър-председателят Бойко Борисов, цитиран от правителствената пресслужба. Той добавил, че корабът се намира в пристанище Бургас и ще остане там до окончателното изясняване на ситуацията.
„В България действа принципът на разделението на властите и всички досегашни действия на българската администрация са базирани на актове на съдебната власт. Либийската страна, чрез своите процесуални представители, има възможност да защити своите законни права и интереси пред независимия български съд“, казал още министър-председателят Борисов. Той добавил, че адвокатите на либийската страна следва да представят всички релевантни документи пред съдебните власти за окончателно решаване на спорните моменти. А представителите на българската администрация ще се съобразят с влезлите в сила съдебни решения в съответствие с принципа за законност, от който се ръководят.
„За да няма и най-малка сянка на съмнение върху действията на българската държава по въпроса, всички компетентни органи на изпълнителната власт изясняват случая за евентуални неправомерни действия“, казал още премиерът Борисов. Либийският му колега заявил, че определя действията на българските власти по казуса като добри новини.

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

4771
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3696
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1262