Quantcast

Медия без
политическа реклама

КНСБ отчита ръст на дългите болнични в последните години

25 Ноем. 2019
Илияна Кирилова

Дългите отпуски по болест, които са между 15 и 30 дни, а не тези от по няколко дни, значително са се увеличили в последните години, сочи анализ на КНСБ на официални данни на НОИ, цитиран от БНР. Те са и причината за скок на обезщетенията за нетрудоспособност поради болест. Заради голямото увеличаване на тези разходи в периода между 2011 и 2018 г. властимащите поискаха първия ден от болничните да не се заплаща.

В периода между 2014 и 2018 година близо 60% от общото нарастване на болничните е на тези с продължителност от 15 до 30 календарни дни, следвани от тези с продължителност между 8 и 14 дни, техният дял е близо 20%. Експертите на КНСБ смятат, че това е основната причина за скока на средставата, изплатени заради общо заболяване. Разходите за болнични растат и заради повишаването на среднодневния размер на обезщетенията.

Броят на хората, ползвали обезщетения за временна нереботоспособност от малко над 782 хил. души през 2014 г. достига близо 900 хил. през 2018 г. В последните години има ръст и на дела на получателите на обезщетения за временна неработоспособност от хората с най-високи доходи, отчитат още експертите на КНСБ. 

 

 

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 2 април?