Quantcast
Камион от България с 39 трупа бе открит във Великобритания (видео) | СЕГА
facebook
twitter

Горещи новини

Камион от България с 39 трупа бе открит във Великобритания (видео)

МВнР потвърди, че возилото е регистрирано във Варна
14033
Сплаш нюз

39 души са били открити мъртви в камион в Есекс, Великобритания. Полицията е започнала разследване, след като камионът, марка "Сканиа", е бил открит в Индустриалния парк "Уотърглейд" в Грейс около 1:40 ч. сутринта местно време. Според първите сведения труповете са на 38 пълнолетни и 1 тийнейджър.

Арестуван е 25-годишен северноирландец по подозрение в убийство. Полицейският инспектор Андрю Маринър заяви:

"Това е трагичен инцидент, много хора са загубили живота си. Продължаваме да разследваме, за да установим какво се е случило. В момента опитваме да разпознаем жертвите, но предполагам, че това може да се окаже много дълъг процес. Смятаме, че камионът е от България и е влязъл в страната през Холихед (б.р. - пристанищен град в Уелс) в събота, 19 октомври, затова работим в тясно сътрудничество с нашите партньори, за да разследваме. Арестувахме шофьора на камиона и той остава в полицейския арест, докато нашите разследвания продължават. Разбирам, че нашите заграждения ще нарушат дейността на местния бизнес в райна и ще се опитаме това прекъсване да бъде колкото може по-кратко."

Българското МВнР потвърди, че камионът е регистриран в България, във Варна, като е собственост на фирма на ирландска гражданка.

“Вестта за толкова загубени животи е трагична - написа в "Туитър" министърът по сигурността на Великобритания Брандън Люис. - Нашите мисли са с жертвите, техните псемейства и приятели. Полицята работи, за да разкрие кой е отговорен за това и да го изправи пред правосъдието".

Това е най-тежкият подобен инцидентг във Великобритания от 2000 г., когато в камион бяха намерени умрели 58 нелегални китайски имигранти, които са пътували от Белгия.

Експерт, цитиран от "Сън", твърди, че контейнерът изглежда е бил замразяван в някакъв момент до -25 градуса и хората в него "са загинали много бързо".

Изп.-шеф на британската асоциация за пътни превози Ричард Бърнет пък заяви, че условията в контейнера са били "абсолютно ужасяващи". 

"Единственото място за отиване до тоалетната е била в задната част на ремаркето. Можете да си представите, ако са били там от дни, тогава ще има фекалии, ще има урина", добави той.

Вече се работи по основна версия, че умрелите са били нелегални имигранти. Камионът е тръгнал от България, минал е през Европа, като е напуснал континенталната част от Шербург (Фр), където контролът не е толкова засилен. Оттам с ферибот е стигнал до Дъблин (Ирландия), откъдето с друг ферибот е пристигнал в Холихед (Уелс). Това е сравнително нов маршрут.

Според Ричард Бърнет: "Малко е вероятно, ако камионът идва от Европа, да е бил проверен физически. Поради проблема с мигрантите в Дувър и Кале, на тези пунктове има много повече проверки. Там има монитори, улавящи сърдечния ритъм, има кучета, има детектори за въглероден двуокис. Тези проверки се правят, докато возилото минава през пунктовете. Затова, ако някой иска да прекара нелегално имигранти, избира Шербург, защото там е по-лесно да се премине".

Още

С 55 на 5 гласа "Да, България" отказа на ГЕРБ

03.12.2022

7361
Нидерландия отряза България за Шенген, но ще пусне Румъния

02.12.2022

Обновена

СВЕТОСЛАВ ТЕРЗИЕВ

17526
България ще обучава украински бойни санитари на наша територия

10.11.2022

478