facebook
twitter

Горещи новини

Илон Мъск представи най-новата версия на ракетата за Марс

4180
Рисунка: SpaceX
Рисунка на Starship MK-1

Милиардерът Илон Мъск представи най-новата версия на ракета Starship MK-1, с която има за цел да се достигне до Марс. Той предвижда първият орбитален тест на ракетата да бъде в следващите шест месеца. За да се намали теглото й, тя ще бъде дозареждана с гориво в орбита около Земята от друга ракета, която ще се връща за повторна употреба.

„Изправени сме пред избор - кое бъдеще искаме? Искаме ли бъдеще, в което владеем вселената. Или искаме да бъдем завинаги обвързани със Земята. Аз избирам първото. Надявам се да се съгласите с мен. Критичният пробив, от който имаме нужда, за да станем космическа цивилизация, е да направим космическото пътуване достъпно“.

Мисията на Илон Мъск до Луната съвпада с целта на НАСА да изпрати хора там до 2024 г. Администрацията на президента Тръмп също си постави за цел да работи с американски космически компании за изграждането на дългосрочно присъствие на луната повърхност преди евентуално колонизиране на Марс.

102

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

325 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1281 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3377 83

Коментари

Страници

von Gossinger
Поизплашил се е от глобалното загряване и иска да ни изстреля към Марс.
маняна
снимка на маняна

Тласкан от космически апетит,  проектовладетелят на вселената  Мъск показа поредния си Тиган?

19namo

Танос харесва това.

Hasta la vista

Кога тръгваме? Викам да почна да стягам куфарите и консервите за из път..

MAPOH

Тънка ти е кесията за там. ?

MAPOH

Браво на Мъск! ?

Сократ-май

Независимо дали "Великите сили" желаят или не, космическото разселване ще се случи. И ще стане онова, което ги плаши: първо независимост на колонията, после нейно надмощие. (Аналогично на САЩ - Великобритания.)

Дзопино

пътуване до марс е някаква утопия на този етап. поради чисто медицински причини

 

тия фантазии в стил азимов и кларк за колонии и звезди на този етап са си точно това -  фантазии. Лошо няма да се мечтае но поне да има смисъл да се инвестира. А тези напъни на Мъск са на този етап безсмислени. Засега инвестиции трябват във физиката и медицината - докато там няма пробив с тия ракети и двигатели ще се лети до луната и обратно макс.  Иначе хора няма да се върнат живи от други мисии.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Първо трябва да се научим да не дишаме, и чак тогава да тръгваме да се разселваме из Космоса, където няма въздух принципно, а камо ли такъв годен за дишане.

:) 

mi6osp.

Поредната пирамида на Мъск. 

Както всички негови досегашни  проекти. 

аиг3

Мда! Страшна пирамида е Спейс Х. Отвори не просто път, а магистрала за частната космонавтика. Въведе преизползването на степени, което на мнозина, включително отговорни фактори, се струваше фантастика. Произведе и използва ракети, и кораб.

Разбира се, всичко може да се срути, заради големите апетити на Мъск. Който се опитва да работи едновремено по няколко големи проекта в космоса, от които не се очакват печалби в средносрочен план.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Под "частна космонавтика" имате предвид разходките с яхта в залива, които Мъск организира, наименовайки ги  презокеанско пътешествие "Да открием Америка отново"

:) 

аиг3

Интересна е настройката, при която пропускаш достатъчното информация за истински постижения и развитие, и в същото време научаваш и запомняш за някакви разходки с яхта. Когато човек гледа през сиви очила с едно премижало око, това е негов избор.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Кое от постиженията на Мъск, колега, дефинирате като истинско развитие,  та да си сложа розовите очила.

ПП

Сериозен фен съм на научната фантастика, затова ще ви помоля да бъдете конкретен. 

:) 

аиг3

Колега, само фактът, че успя да постигне връщане на първата степен на носителя на малка платформа, насред океана, впоследствие и на самата стартова площадка е огромно постижение. И наученото може да се използва в последствие при кацания на апарати в космически тела.  И явно наистина е било научна фантастика, щом един истински експерт, като ръководителят на една огромна космическа агенция се шегуваше с това.....в началото. Отделно преизползването. Вече имаме степен, която е използвана три пъти. Това освен прекият ефект от рязко снижаване на разходите е огромно постижение в двигателостроенето. Представи си за какви двигатели и системи говорим, които могат да бъдат използвани отново. 
Също така създаде, а и използва най-тежката ракета в момента. При това създадена по най-простия и евтин начин, използвайки наличната Фалкон 9. Отделно корабът. А и самият факт, че по цял свят вече има частни космически компании(дори Китай и Русия) вдъхновени именно от успеха на Спейс Х. Всичко това за по-малко от 20 г. Пропускам, че в момента Спейс Х държи най-голям дял от пазара на комерсиални сателити.
п.п. За малко да пропусна Старлинк. Чрез която система се цели директно свързване с интернет от всяка точка на земното кълбо. И пътьом беше постигнат рекорд за най-много изведение сателити  с едно изстрелване.

Дяд Омраз

Space X. Питай Рогозин.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Сладури. 

И до къде стигна?

Щото за космонавтика идеше реч. 

:) 

аиг3

И докъде точно трябва да стигне. Видимо си сериозен капацитет и мнението ти е меродавно?

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

До някоя звезда, ако ще и най-близката.

Нали ще усвояваме Вселената. 

Иначе, само си лала за пред широката публика. 

Тази мантра с разселването на човешката раса из дълбокия Космос, е сляпа еволюционна пътека. 

:) 

аиг3

Мдам. Мисля, че това мнение трябва да се изпрати, освен на Мъск, на НАСА и на Рогозин, поради фундаменталното му и основополагащо значение.  Противоречието между първото и последното изречение само придават още по-дълбок и езотеричен смисъл. Ще се създаде нова схоластика. Ама трябва ли да стигаме до звездите или това е "сляпа еволюционна пътека". И 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

 

Твърдя, че не можем, колега. 

А дали трябва, не знам.

:) 

аиг3

Чудесно. Едно твърдение от.....експерт по яхтата на Мъск.Дали е правилно не знам. Всеки има право на мнение. Има право и да проявява любимия на другарката Башева ефект на Дънинг-Крюгер. Важното е плураризъм да има.

Пък и Мъск, и китайците, и руснаците, и още много други си работят, и постигат.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Блажени са вярващите и тяхно е царството небесно/Космоса.

:) 

аиг3

Невярата, също е форма на вяра, когато не се основава на реални познания. :)

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Реалните  познания на този етап са, че човек никога не е достигал по - далеч от Луната. 

 

Ако имате някаква по-различна  информация, с радост ще се запозная.

:) 

аиг3

Пък на етап 1900 г. фактите са били, че не само не сме излезли извън атмосферата, но дори е нямало летателни апарати по-тежки от въздуха.
 

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

Първият космически полет-1961г.

Първото кацане на човек на  Луната-1969г.   /евентуално/.

От тогава нищо съществено в тази посока. 

Та, не таете излишни надежди относно масова човешка инвазия в Космоса, поне в обозримо бъдеще. 

:) 

 

аиг3

1971 г. Станция Салют 1
1986 Станция Мир

Междувременно автоматичните космически станции Венера, Вояджър, Луноход......И след края на Студената война до голяма степен се губи интерес към изключително скъпото усвояване на космоса на държавно ниво. Защото е бил политически мотивиран.

1998 междинародна космическа станция.

2003 г, Спирит и Опортюнити

2018/2019 Скот Кели прекарва 340 дни на борда на МКС, като връщайки се са му направени възможно най-пълните медицински изследвания. Уникална възможност за наблюдения какво причинивя престоят в космоса. И какви изменения са настъпили в организма на астронавта, в сравнение с близнака му на Земята.
2019 Уникалната японска мисия Хаябуса.
Тръмп дава тласък и краен срок за ново посещение на Луната. С идеята за база. Същото и Рогозин-не, че някой му вярва. Създават се компании, които проучват възможностите за добив на полезни минерали на от космически тела.

Без да знаеш всички тези стъпки(и то не е всичко), в каква насока водят и кое всъщност даваше/спираше тласък на проучването на космоса няма смисъл да се изказваш. Чети си за яхтата на Мъск, че по-лесно.

Беден Бохем
снимка на Беден Бохем

И пак се връщаме към изходно положение:

Хора, по-далеч от Луната?

 

 

:) 

аиг3

.....засега

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш