facebook
twitter

Горещи новини

Гешев: Разкриптирахме единия компютър на Бойков, потресаващо е

Кандидатът за главен прокурор се засипа с похвали, обяви се за несистемен и нетипичен играч и шокира с разказ как само веднъж бил виждал Пеевски, за да му "снеме преписка"
30756
Снимка: Архив

Единият служебен компютър на Кристиян Бойков е разкриптиран, потресаващо е съдържанието в него, макар и 1/1 000 000 от цялата информация по случая, обяви по БНТ зам.главният прокурор Иван Гешев.  Ако си невинен, защо не предоставят информацията, попита Гешев и обяви, че компютрите били тежко криптирани и имало защо.

Веднага след това той разви своята конспиративна теория, в която забърка политика, киберрекет, твърдения за координирана атака срещу държавата, активни мероприятия, фирми, търсачки, партии, минало и какво ли още не. „С активно присъствие по телевизиите на Атанас Атанасов, който е шеф на Националната служба за сигурност по времето на Иван Костов, който разви фантастичната теория как едва ли не това е организирано от държавата. След това това се доразви със сериозно медийно участие на това момче, което някои наричат бял хакер. Определено не е бял. Естествено под контрола на началника му. За мен целта тук е политическа и това е безспорно. Това е въпрос на доказване“, каза Гешев.

Според него това било координирана атака срещу държавата. „За мен това е безспорно, въпрос е на доказване“, каза Гешев и продължи: „Тези хора, които излизат по телевизията разчитат на това, че компютрите, които бяха иззети са криптирани. Криптирани са с тежък софтуер. Твърди се, че той може да бъде разкриптиран в рамките на десетилетия. Благодарение на работата на български специалисти и служители на съответните служби единият служебен компютър беше отворен в рамките на 10 дена. Ние знаем една милионна част от това, което се съдържа в него, но то е потресаващо", твърди Гешев.

По негови думи неслучайно собствениците и представителите на тази фирма не искали да предоставят съответните ключове за отваряне на тези компютри, за разкриптиране. "Ако не се притесняваш от нищо, ако си невинен, защо не я предоставяш тази информация. Не я предоставят, защото знаят какво има вътре. Вътре има нерегламентиран достъп върху 106 бази данни, 57 станаха известни на обществото. Казвам, че това е активно мероприятие. Просто предстои на части да бъде пускана днругата база данни. Това, което се вижда вътре е опит за хакване, за нерегламентиран достъп върху сайтове, свързани с тях база данни на застрахователни дружества, на съответни търговски организации и на какво ли още не. Вероятно става въпрос за хакерство, но определено не е бяло. Само един от аспектите. Извършено е търсене с единен граждански номер на министър-председателя в базата данни на НАП, на депутатът Делян Пеевски, на главния прокурор, на евродепутата Радев. Всичко това е съхранено в един файл. Търсено е за какво ли още не. Има търсене за хора от онкодиспансер в Бургас. Водеща версия е и подлежи на доказване е, че тази фирма е съчетала основната си дейност – киберрекет с политически интереси", посочи още той. 

.„Накратко от начало разследването започна в насока – лицето, за което знаете. В момента за нас е ясно, че този обвиняем е просто оръдие и маша. Разследването и основната версия, по която се работи, че фирмата, в която той работи се занимава с нещо като киберрекет. С удряне на фирми, търговски дружества, държавни организация с цел нарушаване на тяхната компютърна информационно сигурност и съответно по-късно да бъдат привлечени като клиенти. Дали цялата фирма, или части от нея, или отделни нейни ръководители, това е водещата версия, по която се работи в момента. 
За мен последните години се налага терминът кибертероризъм. Едно от определенията за него е, когато с компютърни програми, информационни системи хакваш или удряш опр еделени бази данни, за да постигнеш определени политически цели, да въздействаш върху обществото психически или върху нагласите му. Това също е обект и една от версиите на работа“, каза Гешев и посочи, че това е много вероятна дейност.

Кандидатът за главен прокурор даде да се разбере и как ще работи като главен прокурор като изсипа тежки обвинения без конкретика и без да приведе някакви доказателства. След като обяви фирмата за киберрекетьор, той продължи с тезата, че ставало дума за активно мероприятие. Той се закани, че предстояли интересни неща и натърти, че неслучайно шефа стояло до момчето, да не би да изпусне нещо.

Веднага след изявленията на Гешев по БНТ, прокуратурата пусна нарочно съобщение по случая с НАП, в което доразви неговите тези. В него пише дословно: "По повод изявления пред медии на обвиняемия Кристиян Бойков и на негови работодатели,  Пресцентърът на Прокуратурата съобщава следното:

В хода на извършеното на 16.07.2019 г. претърсване и изземване в офиса на дружеството „TAD GROUP“ в гр. София, разследващите органи иззеха веществени доказателства, включително и служебния компютър на Кристиян Бойков. От анализираните данни към момента може да се направи заключение, че той е разполагал с базата данни на НАП преди разпространението й в интернет пространството. Към настоящия момент продължава  работата по декриптиране на информацията, съдържаща се в иззетите веществени доказателства, както и по анализ на вече декриптираната такава информация от компютъра на Бойков.

Кристиян Бойков е извършвал различни търсения по единни граждански номера в базата данни на НАП, както и е променял оригиналната дата на файловете с датата 10.11.1989 г., която съвпада с датата на файловете, разпространени в интернет пространството. Установено е, че между 10.07.2019 г. и 12.07.2019 г. – три дни преди публикуването на базата данни на НАП в интернет, на служебния компютър на Кристиян Бойков са правени търсения в тази база данни с единни граждански номера на няколко лица: министър – председателя Бойко Борисов, главния прокурор Сотир Цацаров и народния представител Делян Пеевски. Непосредствено преди това търсене е извършено търсене с единните граждански номера на други две лица, както и за адвокатска кантора „Авиора консулт“. Резултатът от тези търсения Бойков е съхранил във файл, именуван „Търсене за бивол“. След тези действия от него е извършено търсене в базата данни на НАП  с единния граждански номер на Емил Радев – евродепутат. Резултатите от тези търсения са обменяни от Бойков с друго лице.

В дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „математика за домашно“, с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфичните наименования на 106 бази данни и множество техни таблици, които са идентични с частично разпространените 57 бази данни на НАП в интернет пространството. Това е индикатор, че Бойков разполага с пълната база данни, изтекла от НАП, а не само с тази, вече публикувана в интернет пространството. В първия имейл от 15.07.2019 г. до няколко медии лицето, представящо се за „руски хакер“, твърди, че е публикувал само една част от базата данни на НАП, както и че разполага с допълнителна база данни, която ще разпространи на по-късен етап. В друга дигитална папка на служебния компютър на Бойков е наличен файл с име „броене за домашно“ с дата на създаване 11.07.2019 г., който съдържа специфично именувани бази данни, идентични с тези от базата данни на НАП, множество други специфични наименования на таблиците от тези бази данни, както и броя на записите във всяка от таблиците. Установено е, че на служебния компютър на Бойков са били въвеждани команди за промяна на датата на оригиналните файлове от базата данни на НАП с датата 10.11.1989 г. от манипулираните файлове, изтекли в интернет пространството. При декриптирането е установено и наличие на файлове с бази данни на клиенти на частни търговски дружества.

На 16.07.2019г., в 11:50 ч на електронните пощи на БТВ ([email protected]), НОВА ([email protected]  и в. „Капитал“ ([email protected]) e получено съобщение от “анонимния руски хакер” чрез e-mail “[email protected]”. За разследването на този етап няма съмнение, че Кристиян Бойков е автор и разпространител на писмото до медиите, чийто автор се представя за “анонимен руски хакер”.

Продължава работата по декриптиране на иззетите веществени доказателства. Предстоят действия по разследването, свързани и с възможното ангажиране на наказателната отговорност и на други лица."

Номинацията на прокурорската колегия означава доверие, не толкова за мене, колкото за колегите, с които работим заедно. Срещу това доверие стои отговорност, аз не съм човек, който бяга от отговорност, коментира още пред БНТ единственият кандидат за следващ главен прокурор. Той обяви, че е несистемен, нетипичен играч и не е част от статуквото.

Дали има един или повече кандидати за поста, не изключва състезанието. Калта вече се изсипва...колко кално ще бъде? Може би една идея повече от всеки друг път, коментира той. Гешев така и не отговори какво точно се е променило, че изведнъж е решил да се кандидатира за поста.

Гешев беше категоричен, че няма от какво да се притеснява и срамува. Не разполагам с асансьор, който да стига до хола, препращаш към историята с бившия втори в ГЕРБ Цветан Цветанов. Той продължи и с нападките си: Неудобен ще съм за политическия кръг и свързаните с него медии, гравитиращи около подсъдимия Прокопиев. На следващо място са емблематични лица на прехода, мутри, държавни служители, осъдени или обвиняеми, каза Иван Гешев.

Той обяви, с очакването някой да му повярва, че само веднъж в живота си бил виждал Делян Пеевски - "при снемането на преписка преди 4-5 години". Не виждам пречки съдебната власт да контактува в рамките на законовите си правомощия с всяка една власт, обяви той, за да подскаже, че не вижда проблем оттук-нататък да се вижда с Пеевски по-често.

Приятелският ми кръг е от 80-те години - съученици, приятели от блока, естествено, че ще има аспект да пострадат, тъй като като не могат да намерят нещо за тебе, атакуват приятели, роднини. Той така и пак не отговори на въпросите за бизнеса и имуществото на жената, с която живее.

Искам прокуратура, която да е отворена към проблемите и болките на хората, категоричен беше Гешев. Той каза, че не харесва революционните методи. Много неща трябва да бъдат надградени. Не споделя виждането, че всичко трябва да бъде започнато отначало.

По думите му специализираната прокуратура, в резултат на правомощията, е във фокуса на общественото внимание. По оценка на ЕК тя се справя изключително добре, самопохвали се Гешев, който доскоро беше шеф на тази прокуратура. От нея щели да се очакват по-сериозни резултати за противодействие на корупцията по високите етажи на властта.

 

106

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

2079 13
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

3122 4
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

849 5

Коментари

Страници

Курти влезе

И като са го разбили на плочника, какво са намерили?

дядо яга

Този ,дето се канят да го инсталират Главен, не си е взел нито поука,нито ще си  вземе...Така безотговорно на времето, всъщност за Неговия ранг по длъжност е престъпно безотговорно, истерично развълнувано обяви на всички,че Кметицата светнала като елха...Народа му повярва...всеки може да си представи елха...сиреч виновна е ...А тези са добрите. И ПОСЛЕ? Тук там и то на невероятни за целите на прокуратурата места...Оказа се гръмка лъжа....САМО за тази му постъпка се подава или му подават оставката...Веднъж излъгал, вече няма значение нататък...Авторитетът на Поста му го няма...А дали е само веднъж? По аналогия на друг вече бивш авторитет пред камерите?

bay Dragan

Работят за УСА компания......

Ами ако беше за руска, както беше първоначално внушено. И това внушение си остана....

Sapienti_sat

Изкарали са цецомобила и са докарали експерта с отвертката! ?

Luft hans

Ми потресени са, че не изпадат данни, а само чаркове.

Стига бе-търсили са информация за Бойко Борисов. Или просто в хисторито на браузъра има "Бойко Борисов". То ако е така на цялата държава компютрите са потресаващи.

Просто се нагнетява напрежение без факти.

Диагностик

виждало как е търсена информация за премиера Борисов, за Пеевски, за евродепутата Радев.

Коя е тази опозиционна партия, която е спонсорирала хакера?

Има ли такива, които живеят и се хранят с мръсотийките?

Какво от тази информация е предоставена на троловете?

 

Sapienti_sat

***

Яна

Искате да кажете, че: а) партийните субсидии са отишли при обвиняваната фирма; б) за изброените от Вас лица има неизвестна уличаваща информация; в) имате информация за предстоящи събития от сорта "ало Ваньо..", "апартаментгейт", " къщи за тъщи" с участие на посочената група? Тръпнем в очакване. Тъй като според Вас явно преобладаващата част от колегията е в групата на троловете, а се оказва, че сме лишени от необходимата ни информация. Това направо е скандално. ????

Самуил Петков

Гешев разкри коя е проруската партия , дето клати Стабилността ..

 ДеБъ .. а най-главен  в атаката бил Радан Кънев ,,

н16
снимка на н16

потресаващо е съдържанието в компютъра, макар и 1/1 милион от цялата информация по случая

Интересното е друго. Че могат да изкарат някой (който и да е) виновен, за каквото и да е - без да има каквито и да е, доказателства. И никой не може да ги провери, или да се защити.

аман бе

Напротив! Защитават се и после съдят ДЪРЖАВАТА в Страсбург. А обезщетенията ги плащаме солидарно ние.

Предводител на ...

търсена информация за премиера Борисов, за Пеевски, за евродепутата Радев.

Благодарение на мъдрия бъдещ ГП и аз чух за "евродепутата Радев" и потърсих информация за него.

Радетел за създаване на зоополиция ?

Luft hans

На евродепутата Радев историята му е скрита в казармата.

slavabg

Акцията "ГешOFF" ли се казва?

 

Обожавах акциите на цвичката навремето, все цветущи именца им слагаше ?

 

Чей да му лъснат образът на тоя хубавец, че да викате "Слава на прокурорчето" ?

Предводител на ...

Цецо го няма, цецовщината е жива. Един човек и цяла фирма вече бяха осъдени по талавизора, за да може злощастната власт да отклони отговорността от себе си.

Дайте територията на Лидъл, бе!

Елемент Э
снимка на Елемент Э
Всичко, което се предполагаше се потвърди : 1 . Да се съсипе тази фирма и 2 . дасе отклони вниманието от простотиите на правителството. Е, при тази добре изпълнена задача , човека си заслужи номинацията.
slavabg

Излиза, че целта им е била да се доберат до информацията на "Тад Груп"...

 

Да видим, те така арестуваха и Калоян Костадинов, ма баща му с досиетата за нула време го върна обратно на шефското място ?

volog2

Гадове! Търсят ЕГНто на Боко. Не успяха да го убият, и сега му търсят ЕГНто. Ужаст. Бокич, дръж се.

mail123456

Има информация за нерегламентиран достъп до над 100 бази данни. Вижда се опит за хакване върху сайтове, застрахователни дружества, търговски организации, каза още зам. главния прокурор

 

Само да не се окаже, че тези сайтове, застрахователни дружества, търговски организации са клиенти на фирмата и са си платили за проверка на сигурността, че тогава рекета отиде у ряката ...

 

Ако си невинен, защо не предоставят информацията, попита Гешев и обяви, че компютрите били тежко криптирани и имало защо.

 

Никой не ви е длъжен с нищо господин Гешев. Па тая криптация ще да е нещо, като броня. Тежка, лека ... мамата си трака ...

slavabg

Подобни елементи, свикнали да мислят с бухалка в ръце, нямат шанс срещу компютърни гении... 

 

явно ще го разберат по-трудния начин ?

 

... самия факт, че не успяха да задържат Кристиян, говори, че срещу себе си нямат случайни хора. 

МногоУмен
снимка на МногоУмен
Задава се ментално бедствие , много по-голямо и от Цацаров !...
bay Dragan

До броени дни случаят ще се разводни до хомеопатичен.

маргаритка2

Не съм казвала, но ще повторя:

 

"Разбиването" на компютъра е високо експертен труд, който никой не е длъжен да полага безплатно за прокуратурата!

 

Така както няма да получи безплатна сърдечна операция или безплатен изтребител, на основание силовата си длъжност!

Simplicissima
снимка на Simplicissima

Цацаров, спри, не си отивай Сотире!

маргаритка2

Не че им даеам насоки, но наличието на ВИП папка в НАП ...

първолета

Този вече публично заявява и враговете си - подсъдими, не - осъдени.

Каква е разликата между него и един издигнат за шеф на ДАНС преди време, А? Че е перукиран с тоталитарно мнозинство от една т.нар прокурорска колегия на ВСС?

Slava
снимка на Slava

Айййй, какъв рев рано сутринта - може да е престъпник, но ваш - няма да го хвърлите на вълците, сакън

 

Има информация за нерегламентиран достъп до над 100 бази данни. Вижда се опит за хакване върху сайтове, застрахователни дружества, търговски организации

 

И отново четенето с разбиране за някои тук е непостижимо - не са търсили ЕГН, а информация по ЕГН, например в сайта на НОИ дали са платени здр. осигуровки?

 

търсена информация по ЕГН за премиера Борисов, за главния прокурор Цацаров, за депутата Пеевски, за евродепутата Радев.

Яна

Мадам бихте ли обяснили на нас несведущите престъпния характер на търсенето на информация за публични личности по ЕГН, което отгоре на всичко е публикувано на бая места в официални държавни документи. Ако може да цитирате и съответния закон, че стоянето на амбазурата е тежка физическа дейност. Така де, притеснявам се да не получите дископатия.

TheFox
снимка на TheFox

Този знае ли как се разбива ¿тежко? кодиран компютър? Защото освен цялата изчислителна мощ на планетата  х1000 ще му трябват и 145536 години... 

Диагностик

Приказки от кръчмата. 

Страници

Влез или се регистрирай за да коментираш

×