Quantcast

Медия без
политическа реклама

Служители на частна болница неприкрито кадруват в общинска

Стар велинградски екшън ескалира тия дни

FB/Д-р Д. Гурдев
В началото на този месец се състоя мощен протест в подкрепа на д-р Гурдев.

Бурен и необичаен екшън тече с общинската болница във Велинград. В него има обрати, взаимни обвинения, политически нюанси и икономически интереси. Но един от най-интересните моменти е как служители на конкурентно частно заведение дълго време неприкрито опитват - успешно ли не - да кадруват в общинската. Става чрез политически орган като общинския съвет. 

Сагата тече от няколко години, като в момента е свързана с опита за отстраняване на управителя д-р Данчо Гурдев. Преди да я проследим обаче, ето няколко партийни моменти, без които картината е непълна: Гурдев е бивш кандидат-депутат на ПП; кметът на Велинград и мнозинството в общинския съвет са на ГЕРБ; Гурдев е назначен от комисия, оглавявана от съветник от ГЕРБ, който и в момента защитава Гурдев; след скандала той напуска групата на партията заедно с още двама съветници. 

 

КРАТКА ХРОНОЛОГИЯ

Назначен миналото лято, Гурдев успява да стабилизира здравното заведение. Също и да спечели симпатиите на лекарския колектив и голяма част от обществеността. През зимата обаче общинската управа го обвинява в злоупотреби и вземане на решения без съгласието на общинския съвет. Съответно стартират опити за отстраняването му, посрещнати с протести от лекарите и събирания на недоволни граждани из коридорите на общинската сграда. Това е почти традиционна картина за последните три години, през които са сменени няколко управители. Общинската власт е обвинявана, че се стреми нарочно да съсипе болницата, като за целта уволнява "непослушните" ѝ шефове. Така или иначе на февруарската сесия местният парламент маха Гурдев по предложение на кмета Костадин Коев. Областният управител Трендафил Величков връща решението. Следва цирк - общинският съвет е свикан да обсъжда наново казуса, но подкрепилите смяната съветници провалят кворума. Затова преди няколко дни Величков обяви, че се възползва от законовото си право да оспори пред местния административен съд смяната. 

 

"ОТВОДЪТ Е ЗАДЪЛЖИТЕЛЕН"

По-интересна обаче е друга част от съобщението на Величков. От него става ясно, че антикорупционната комисия (КПКОНПИ) се е произнесла относно участието в гласуването на двама от съветниците. Органът е приел, че "с оглед недопускане на конфликт на интереси (...) лицето, заемащо висша публична длъжност - в случая Тодор Ушев и/или д-р Костадин Паунов, в качеството им на общински съветници в ОбС Велинград, следва да си направи самоотвод(...). Според разпоредбата на чл. 64 от ЗПКОНПИ при наличие на данни за частен интерес (...) органът по избора или назначаването е длъжен да направи отвод на това лице". Накрая Величков обобщава: "Двамата общински съветници гласували "за" при приемане на решението на общински съвет Велинград, а именно Тодор Ушев и Костадин Паунов, не са имали право да участват в гласуването (...). Тодор Ушев е действащ управител на МБАЛ "Здраве-Велинград" ЕООД, а Костадин Паунов е действащ управител на частния "ДКЦ 1 Велинград ЕООД". И двете визирани заведения са частни, видно от сайта им - представляват общ комплекс. Те дори делят общ двор с общинската болница, регистрирани са с нея на един адрес. А собственик на МБАЛ "Здраве" е крупният инвеститор в здравеопазването д-р Михаил Тиков.

 

ОЩЕ ОТ СЪЩОТО

Интересно е също, че още през януари, тоест преди кметът Коев да предприеме действие, съветници искат махането на Гурдев, като сред тях са гореспоменатите Ушев и Паунов. А "Капитал" припомня, че пак те са били и сред вносителите за смяната на управителя през 2021 г. д-р Иван Динев (всъщност исканията са от групата "Глас за Велинград", функция на "Глас народен", в която те членуват). "Велинградски новини" информира, че и през 2021 г. КПКОНПИ е сезирана за Ушев и Паунов, но за разлика от днес не установява конфликт на интереси. Любопитно е, че на мястото на Динев тогава е сложен д-р Атанас Ташев, който според публикация на "Сега" от този период отново е кадър на съседната частна болница. По сегашния случай ПП също декларира, че Гурдев е бил "заменен с човек, пряко свързан със собственика на частната болница във Велинград". Има се предвид Заприн Пепелов, който е бивш шеф на ДКЦ "Пълмед" (собственост също на Тиков). "Откъде кметът познава Пепелов", е попитал публично и Гурдев. Специализираният сайт Clinica.bg обаче цитира изявление на "Пълмед", в което се казва, че Пепелов е напуснал преди около 3 години, а Гурдев също е работил преди при тях.

 

ОБВИНЕНИЯ И ОТХВЪРЛЯНЕ

Сагата е пълна с още много подробности, за изреждането на които е нужен роман. Така или иначе от самото начало витаят съмнения в местната общественост, че всичките общински действия и бездействия са в услуга на частната болница - местната власт се мъчи да фалира собствената си заради апетити към обширния двор (възможностите да се строи на него), или просто за да има частната повече клиенти. Преди време друго дружество на Тиков - "Булфарма", поиска увеличение на капитала на общинската болница и да получи дял от 51% - с мотива, че така двете заведения ще си помагат и ще работят по-добре. Самият Тиков обаче винаги е отхвърлял обвиненията. "Амбициите ми са единствено и само свързани с развитието на здравеопазването в община Велинград. Ако съм искал да фалирам общинското лечебно заведение, за да завзема земите му и да построя на тяхно място хотел - вече да съм го направил, като купя един от многото продаващи се в града хотели. Многократно сме оказвали съдействие и сме помагали на общинската болница. Работили сме и продължаваме да работим в колаборация - например за извършването на скенер на пациенти", заявява той през 2021 г.