Quantcast
Общинската болница във Велинград счупи рекорд по шефски смени | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / България

Общинската болница във Велинград счупи рекорд по шефски смени

Поредни рокади възкресиха подозренията, че се гласи скрита приватизация на лечебницата
4 081
 Bgonair

Общинската болница във Велинград счупи всички рекорди по смени на върха. За по-малко от година начело на местната Многопрофилна болница за активно лечение се изредиха четирима управители, а вече се готви пета смяна. Зад честите рокади стоят противоборстващи групи в местната власт, а подозренията са, че част от политическите формации се опитват да трасират пътя към скрита приватизация на болницата - под претекст, че има финансови трудности. Има и "обичаен заподозрян" - собственикът на съседната частна болница "Здраве", с която общинската МБАЛ дели един двор - д-р Михаил Тиков, известен като най-големия предприемач в медицинския бизнес у нас ( "Софиямед" е перлата в империята му). 

Вече над година местният парламент назначава само "врид" шефове -  временно изпълняващи длъжността, вместо да направи конкурс за избор на редовен мениджър на лечебното заведение.   
В края на ноември в общинския съвет изненадващо  бе прокарано решение да бъде освободен д-р Иван Динев и за пореден временен управител да бъде назначен д-р Атанас Ташев. Любопитен детайл е, че д-р Ташев е кадър на съседната частна болница "Здраве". И още един интересен факт - предложението за назначаването му е внесено от общинския съветник Тодор Ушев, който е и управител на в частната болница. Рокадата мина "на косъм" и стана възможна с гласовете на ГЕРБ, ДПС и "Глас Народен" - общо 15, а 14 бяха против.

Преди това имаше коментари в местните медии, че мениджърът трябва да бъде сменен, защото общинската МБАЛ е в недобро финансово състояние. Всъщност финансовият отчет за третото тримесечие сочи, че тя има, макар и малка, печалба.

Освобождаването на д-р Динев предизвика силен отпор -  на 1 декември лекари, медицински сестри и останалият персонал на болницата излязоха на протест, подкрепени и от граждани. „Тези съветници, които гласуваха за смяна на управителя, и то в много „подходящ“ момент на пандемия, нито веднъж не стъпиха в общинската болница като представители на хората, които са ги избрали. Сега за 3 дни се скалъпи допълнителна точка и се гласува набързо. Опитаха се да махнат д-р Динев с изсмукани от пръстите мотиви. Това е престъпление и обида към обществеността. В ситуация на пандемия ние, лекарите от МБАЛ Велинград, вместо да лекуваме, сме принудени да спасяваме болницата, като организираме срещи и протести“, коментира пред в. "Темпо" д-р Георги Шопов.

Протестиращите призоваха областния управител на Пазарджик Иван Васев да се намеси и той го направи - върна решението на общинския съвет за преразглеждане, тъй като не е било оформено по надлежния ред и липсват мотиви. На 14 декември съветниците отново обсъдиха въпроса и след като опитът на ГЕРБ и ДПС да провалят кворума не успя, решението за смяна на управителя бе отхвърлено. Но се оказа, че междувременно Атанас Ташев е бил вписан в Търговския регистър като началник на болницата. Сега той трябва да бъде заличен, а като управител да бъде вписан отново д-р Динев. 

 

В колаборация 

МБАЛ-Велинград разполага с 39 дка терен в центъра на града. В съседство се намира и частната МБАЛ "Здраве" на д-р Тиков.

Във Велинград ог години се говори, че апетитният терен е набелязан за строеж на комплекс от хотели и частно здравеопазване. Също отдавна се говори, че ще бъде създадено "публично-частно партньорство, т.е. смесено дружество между двете болници "съседки" - МБАЛ-Велинград и МБАЛ-Здраве. На практика такова сдружаване е било опитвано поне два пъти, но досега не се е стигало до финално одобрение на идеята. Преди години например в общинския съвет бе внесено предложение  "Булфарма" (това дружество на д-р Тиков оперира частните му болници)  да участва в увеличение на капитала на общинската болница и да получи дял от 51% - с мотива, че така двете здравни заведения ще си помагат и ще работят по-добре. 

 

Реакция

На фона на обществените брожения и отмененото решение на общинския съвет за смяна на управителя на МБАЛ Велинград предприемачът медик д-р Михаил Тиков обяви кампания от безплатни прегледи за жителите на Велинград и общината при водещи специалисти в частните му болници. В нарочно изявление пред медиите той обясни, че това е неговият отговор на "безпочвени и лъжливи твърдения на определени общински съветници във Велинград, които само за да прикрият конфликта си на интереси при правене на имотни сделки, са готови да оклеветят всеки“. „Амбициите ми са единствено и само свързани с развитието на здравеопазването в Община Велинград. Ако съм искал да фалирам общинското лечебно заведение, за да завзема земите му и да построя на тяхно място хотел – вече да съм го направил, като купя един от многото продаващи се в града хотели“, коментира д-р Тиков, като изтъква: "Многократно сме оказвали съдействие и сме помагали на общинската болница. Работили сме и продължаваме да работим в колаборация - например за извършването на скенер на пациенти". 

 

 

 

Ключови думи:

МБАЛ Велинград, Булфарма

Още

Правителството утвърди религиозните празници извън православните

18.12.2019

7886
МВР и Столичният инспекторат иззели 4 камиона с отпадъци за изгаряне

18.12.2019

4317
Пожар унищожи към 3000 прасета в Добруджа

18.12.2019

1935