Quantcast
Първите ваксини срещу рак може да са достъпни преди 2030 г. | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Здраве

Първите ваксини срещу рак може да са достъпни преди 2030 г.

2 982
 www.internethaber.com
Проф. Йозлем Тюречи и проф. Угур Шахин, които създадоха една от най-успешните ваксини срещу Covid-19.

Ваксините, насочени срещу рак, може да бъдат налични преди края на десетилетието, заявиха съпрузите проф. Угур Шахин и проф. Йозлем Тюречи, които създадоха една от най-успешните ваксини срещу Covid-19.

Съоснователите на фармацевтичната компания ''БиоНТех", която си партнира с "Пфайзер'' за производството на революционната иРНК ваксина срещу Covid-19, казаха, че са направили пробиви, които подхранват оптимизма, че ваксините срещу рак могат да станат достъпни до няколко години. За Би Би Си проф. Тюречи описа как технологията на иРНК в основата на ковид ваксината на BioNTech може да бъде преназначена така, че да подготви имунната система да атакува раковите клетки, вместо да нахлува в коронавирусните. Според проф. Шахин ваксините ще могат да се използват ''преди 2030 г.''

иРНК ваксина срещу Covid-19 работи, като кодира протеина от повърхността на SARS-CoV-2. Същият подход може да се използва, за да се подготви имунната система да търси и унищожава раковите клетки. Вместо да носи код, който идентифицира ковид вируса, ваксината съдържа генетични инструкции за ракови антигени – протеини, които обикалят повърхностите на туморните клетки.

Компанията ''БиоНТех" работеше върху иРНК ваксини срещу рак преди да удари пандемията, но се пренасочи към производството на ваксини срещу Covid-19 в лицето на глобалната извънредна ситуация. Фирмата вече има няколко ваксини срещу рак в процес на клинични изпитвания. Германската компания се надява да разработи лечения за рак на червата, меланома и други видове рак, но предстоят значителни препятствия. Раковите клетки, които изграждат туморите, могат да бъдат осеяни с голямо разнообразие от различни протеини, което прави изключително трудно да се направи ваксина, която е насочена към всички ракови клетки, а не към здрави тъкани.

Тюречи заяви, че знае как да произвежда иРНК ваксини заради пандемията и разбира по-добре как имунната система реагира на иРНК. Интензивното развитие и бързото разпространение на ваксината срещу Covid-19 също така помогна на регулаторните органи по лекарствата да измислят бърз начин за одобряване на ваксините. 

 

Още

За малцина пандемията се превърна в златна кокошка
От днес Гърция пуска, но карантинира пътници от Великобритания

22.12.2020

Обновена

1630
От БАБХ потвърдиха, че са продадени заразени суджук и риба

21.11.2019

1643