Медия без
политическа реклама

МЗ пуска лекарството срещу COVID, но срещу 2100 лв.

Продуктът "Паксловид" ще се реимбурсира само при извънредна епидемична обстановка

16 Ноем. 2023
 Утвърдената  пределна цена на продукта може да се окаже непосилна за повечето пациенти.
БГНЕС
Утвърдената пределна цена на продукта може да се окаже непосилна за повечето пациенти.

Обещаваното още през 2022 г. лекарство за домашно лечение на COVID 19 „Паксловид“ ще се окаже химера за огромна част от българските пациенти. Лекарството вече има регистрирана цена за българския пазар, а одобряването му е на финалната фаза. Продуктът обаче ще се реимбурсира от Националната здравно-осигурителна каса само в случай на обявена извънредна епидемична обстановка. В противен случай пациентите трябва да го купуват за своя сметка, а утвърдената  пределна цена може да се окаже непосилна за повечето пациенти. Цената му в аптеките ще е 2154.3 лв.

Това показа проверка на „Сега“ по повод течащата процедура по допускане на лекарството до пазара.

Както „Сега“ писа, България започна разговори за сключване на двустранен договор за доставка на "Паксловид" (Paxlovid) срещу Ковид-19 още през 2022 г. Лекарството е на Pfizer и се използва за лечение на ковид при възрастни, които не се нуждаят от допълнителен кислород и които са изложени на повишен риск от тежка форма на заболяването. То се отпуска по лекарско предписание и се използва за извънболнично лечение на леки до умерени случаи. Медикаментът бе разрешен за употреба в началото на 2022 г. от Европейската агенция по лекарствата, а продуктът се прочу като лекарството, с което е лекуван президентът на САЩ Джо Байдън. То вече е широко разпространено там и се отпуска от личните лекари. 

За да се пусне на пазара у нас, продуктът трябва има регистрирана цена от Националния съвет по цени и реимбурсиране на лекарствените продукти (НСЦРЛП), обясниха пред „Сега“ от министерство на здравеопазването. Това се е случило през март, като утвърдената пределна цена за медикамента на дребно след калкулиране на надценките по веригата е 2154.3 лв. с ДДС. 

В момента е в ход процедура за включване на продукта в позитивния лекарствен списък, като тече оценка на здравните технологии, уточниха още от МЗ. Дори и след приключването на процедурата и включването на лекарството в позитивния списък, така че то да може да се покрива от здравната каса, това няма да е възможно автоматично. Лекарството ще може да се изписва при условие на реимбурсиране, тоест напълно безплатно или частично платено, само ако е обявено извънредно положение или извънредна епидемична обстановка, уточниха от НЗОК.

Оттам се позоваха на изричните текстове на наредбата, в която се определят условията за покриване на разходите за лекарства за домашно лечение от страна на здравната каса. От НЗОК припомниха още, че по регламент започват да реимбурсират даден медикамент в годината, следваща тази на включването му в позитивния списък. 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Паксловид

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?