Медия без
политическа реклама

И съдебните медици се оневиниха за обезобразеното момиче

МЗ спешно приема стандарт по съдебна медицина

07 Авг. 2023Обновена
Здравната комисия се събра малко след 19:00 да обсъжда проблема с липсата на правила за съдебномедицинските експертизи.
Здравната комисия се събра малко след 19:00 да обсъжда проблема с липсата на правила за съдебномедицинските експертизи.

В станал вече традиция късен час здравната комисия проведе извънредно заседание, в което изслуша здравния министър проф. Христо Хинков и други експерти за липсата на медицински стандарт по съдебна медицина, както и за спазване на правилата и процедурите при изготвянето на съдебномедицинската експертиза по случая в гр. Стара Загора. От цялото заседание се разбра главно това, че съдебните медици са невинни, а комплексната оценка по един случай е отговорност на съдебната система. Министърът дори коментира извън залата, че старозагорският съдебен лекар "го е отнесъл, но нека да стане така, че да се види, че все пак има някаква реакция“ (цитатът е в отговор на въпрос на БТА дали съдебният лекар е отстранен неправомерно).

Както дописваха законите заради домашното насилие, така и по медицинска линия стана ясно, че има нормативен вакуум и трябва да се пишат нормативни актове, въпреки че в комисията имаше почти пълно единодушие, че наличието или не на стандарт няма как да предотврати случаи като този в Стара Загора. Министърът дойде подготвен и обяви новината, че утре в МЗ ще бъде обсъден готов проект на медицински стандарт по съдебна медицина, който се пишел от години (а не специално за настоящия казус). На заседанието се обсъждаше и остаряло тълкувателно постановление от 1979 г., като даже имаше идея от ГЕРБ да се "обърне внимание" на ВКС за него, но мнозинството присъстващи депутати я отхвърли.

След днешното грозно пленарно заседание, комисията също не мина без провокативни изказвания. Председателят на дружеството по съдебна медицина доц. Александър Ангелов реши да поучава медиите да не си позволяват разследвания извън журналистическите рамки и обяви, че протестите са организиран. Отне известно време на депутатите да реагират на тези думи, но все пак Апостолов бе принуден след недомлъвки да каже, че няма съдебен лекар, който да не осъжда насилието.

 

Къде е медицинският стандарт?

Още в първите минути на заседанието бе обявено, че съдебната медицина не е регламентирана по никакъв начин, поради което и трудно се търси съдебна отговорност от нея. Всяка специалност в медицината се регулира с т.нар. медицински стандарти, които са поднормативни актове и задължителни за спазване. Съдебните медици обаче се оказаха извън тази регламентация. Нямало яснота и за документите, с които боравят тези специалисти.

Чухме упреци към работата на съдебния медик, но той работи по две неща - или освидетелства лицето в момента или по медицинска документация. Но ние нямаме стандарт по медицинска документация, поради което всеки може да я допълва, манипулира и пр., разказа адвокат Мария Петрова пред депутатите. Нямало ясни процедури и при домашно насилие кой какво прави. Затова трябвало да се регламентира целият този процес, за да не слушаме непрекъснато упреци, каза още тя. Каквото има в законите пък било твърде архаично или неприложимо.

Проблемът не е толкова в стандарта или липсата му, коментира министър проф. Христо Хинков, визирайки случая в Стара Загора. Има текстове, които са се опитвали още от 1979 г. да уредят проблеми, които не са само медицински, допълни той. Съдът е този, който в крайна сметка взема под внимание всички обстоятелства, свързани с дадено престъпление, коментира министърът. Съдебната медицина е интердисциплинарна и едва ли една наредба ще облекчи работата на съдебните медици, каза още той. Министърът съобщи, че още утре МЗ ще приеме стандарта по съдебна медицина

Ще настояваме да назначите проверка за случая Стара Загора, за да можем да дадем отговори на обществото, каза председателят на комисията проф. Костадин Ангелов. Преди няколко дни от МЗ съобщиха, че агенция "Медицински надзор" проверява действията на съдебните медици.

 

Окаяната професия

Докато въпросът със стандарта може да бъде бързо решен, другият проблем пред съдебната медицина - липсата на желаещи да работят в тази специалност, е много по-тежък. Тези зали са последните по инвестиция във всяка голяма държавна и университетска болница, коментира Ивайло Митковски от ПП-ДБ. На заседанието зам.-министър проф. Илко Гетов посочи, че едва 9 студенти по медицина искат да специализират в областите, които станаха актуални покрай дебата за Стара Загора - осем са кандидатите за специализация по обща и клинична патология за цялата страна и едно място по съдебна медицина за МУ-Варна, съобщи здравният министър на заседанието.

 

Колко организирани са протестите

"Категорично против сме медиите да си позволяват да правят разследвания извън журналистическите рамки, да издават присъди и да посочват виновни лица за този или онзи инцидент. Да се стига дори до организиране на протести в тези мащаби, които видяхме". С тези думи започна изложението си какви са възможностите на съдебната медицина председателят на дружеството в тази област доц. Александър Апостолов. Според него промяна в статистиката на домашното насилие няма и настоящият шум е "предизвикан".

Мина доста време преди депутатите да вземат отношение към встъпителните думи на Апостолов. Александър Симидчиев (ПП-ДБ) го попита има ли доказателства, че са организирани протестите, при което Апостолов просто повтори думите си, че са организирани, а Симидчиев побърза да мине на медицинска тема. След него и председателят на комисията проф. Ангелов взе отношение по твърдението на гостуващия експерт, като защити проявите, определяйки ги за признак на зряло общество, което показва ясна нетърпимост към тези деяния. Това най-сетне накара Апостолов да каже, че няма съдебен лекар, който да не се възмути при подобни прояви на насилие. Тогава обаче на помощ му дойде адвокат Петрова, която изтъкна, че "има доказателство, че протестите са организирани, защото някой е поискал разрешение за провеждането им".

 

"Ние не сме виновни"

И Апостолов държеше да се знае, че не е работа на съдебния медик да определи тежестта на телесната повреда, защото това било работа на съда. Много рядко съдебномедицинските експертизи са единични - може да има повторна експертиза, разширена експертиза и т.н., коментира по повод случая в Стара Загора доц. Апостолов. Тълкуването на критериите, определящи една телесна повреда, при нас се базират изцяло по тълкувателните монографии, обясни той на депутатите. Колегата е дал едно първоначално заключение и то в етап, когато вероятно не е разполагал с всички медицински документи, за да даде едно обосновано твърдение за тежестта на телесната повреда. Но не е проблем на съдебния лекар, че не са възложени допълнителни изследвания, каза още Апостолов. Той изтъкна, че и без стандарт специалността е силно недофинансирана, а с нови изисквания за още дейности съвсем ще се оскъпи. В същото време тя била и въпрос на национална сигурност, защото без тези експертизи цялата съдебна система няма да може да работи.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

съдебна медицина