Медия без
политическа реклама

САЩ към американците в Украйна: Напускайте незабавно

Като основна причина е посочена "повишена ракетна заплаха", а се предупреждава и, че условията може да се влошат "внезапно и рязко"

14 Юли 2022

Посолството на САЩ в Киев призова американците да напуснат Украйна веднага от съобръжения за сигурност.

Говорителят на Съвета за национална сигурност на САЩ Джон Кърби окачестви като "потресаващ" факта, че официален представител на Русия намеква за предстояща смъртна присъда за двамата американци, пленени в Украйна, предадоха Ройтерс и БТА.

"Посолството на САЩ призовава гражданите на САЩ да не влизат в Украйна, а тези, които вече са в Украйна, да я напуснат незабавно, като използват наличните възможности за наземен транспорт, ако това е безопасно", се казва в предупреждение на посолството, цитирано от БГНЕС.

Посолството на САЩ предупреждава сънародниците си да не се присъединяват към "големи събирания" и да не участват в "организирани събития". Съобщението посочва като основна причина за предупреждението "повишена ракетна заплаха" в Украйна.

Американските дипломати съветват съгражданите си в Украйна "незабавно да потърсят убежище" в случай на силни експлозии или включване на сирена за въздушна тревога, както и да не се приближават до "отломки" при изстрелване на ракети. Освен това посолството подчертава, че "падащите отломки" могат да представляват заплаха в случай на прихващане на ракета или дрон.

Началникът на генералния щаб на руските въоръжени сили генерал Валерий Герасимов и председателят на Комитета на началник-щабовете на американската армия генерал Марк Мили са обсъдили по телефона ситуацията в Украйна и други въпроси от взаимен интерес.

Според оценката на американската дипломатическа мисия "ситуацията със сигурността в цяла Украйна е изключително нестабилна и условията могат да се влошат внезапно и рязко"

Още по темата