Quantcast

Медия без
политическа реклама

Превантивно раздават йод в Енергодар

21 Авг. 2022
Туитър

Жителите на най-близкият град до Запорожката АЕЦ получават йод срещу евентуално изпускане на радиация, съобщи УНИАН.

На жителите на Енергодар ще бъдат раздадени 25 000 таблетки калиев йодид в случай на радиация от превзетата от руските войски ЗАЕЦ, каза кметът на града Дмитрий Орлов, като изрази надежда, че никога няма да се стига до теч на радиация.

Калиевият йодид предпазва щитовидната жлеза от натрупване на радиоизотопи на йод в случай на радиационно замърсяване.

В случай на авария в АЕЦ ще трябва да бъдат евакуирани 400 000 жители от Запорожие и Днепропетровска област. В 50-километровата зона на задължителна евакуация ще попаднат градовете Никопол, Марганец, Енергодар, Василевка, Днепрорудное и други.

Запорожката атомна електроцентрала беше превзета от руски войници в началото на март и украински инженери поддържат работата на станцията. През последните седмици районът в близост до съоръжението е бил многократно обстрелван, като двете страни се обвиняват взаимно за това.

В същото време, бившият шампион по бокс в тежка категория Владимир Кличко предупреди, че боевете в района на Запорожката атомна електроцентрала в Украйна могат да доведат до катастрофа, многократно по-голяма от станалото в Чернобил и Фукушима, предаде ДПА. 

 

 

Ключови думи:

АЕЦ, йод, Запорожие

Още по темата