Медия без
политическа реклама

От 13 бойни кораба на Русия останаха само 3 край Украйна

Последният поразен десантен кораб е бил откраднат от руснаците преди 10 години

26 Март 2024
Уикипедия
В момента се уточняват щетите по десантния кораб, но е сигурно, че не е годен за използване. Снимката е архивна и знамето показва, че е принадлежал на Украйна.

На Русия са останали само 3 годни бойни кораба край черноморския бряг на Украйна от 13-те, които бяха подготвени за завладяване на южното крайбрежие на страната, съобщи говорителят на украинския военноморски флот Дмитро Плетенчук. Последният поразен военен кораб е "Константин Олшански", който преди 10 години е бил откраднат от руснаците при завладяването на Кримския полуостров. Той е станал мишена на украинска противокорабна ракета "Нептун", която го е направила неизползваем.

Корабът е бил закотвен 9 години в Севастополския залив и е бил използван за резервни части на други военни плавателни съдове. Преди година обаче руснаците решили да го ремонтират и да го пуснат да плава, за да компенсират морските си загуби. "И на 10-ата година от войната разбраха, че им липсват големи десантни кораби от този тип, и беше решено да го възстановят", каза Плетенчук.

Напоследък бяха ударени още два големи десантни кораба - "Ямал" и "Азов", както и разузнавателния кораб "Иван Хурс".

 

Ключови думи:

поразен кораб