facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Учени накараха мумия да „проговори” - чуйте я

2 387
 Leeds Teaching Hospitals/Leeds Museums and Galleries
Мумифициранато тяло на египетския жрец преди сканирането.

Британски учени са успели да възстановят говорния апарат на египетския жрец Несямун, умрял преди около 3000 години. Благодарение на съвременните технологии за 3D печат, сега знаем как е звучал неговият глас, съобщава „Ню Сайънтист”. 

Професор Дейвид Хауърд от Лондонския университет Роял Холоуей и негови колеги са реконструирали вокалния тракт на Несямун, свещенослужител, живял по времето на фараона Рамзес XI. Екипът първо е сканирал добре запазеният гласов тракт на мумията, измервайки положението на дихателните пътища, костите и структурата на меките тъкани.

След това гласовият тракт - който при хората се състои от ларингеалната кухина, фаринкса и устната и носната кухини, са били пресъздадени в цифров вид. И накрая, полученият модел е бил отпечатан с 3D принтер и свързан с електронен ларинкс.

Изглежда, че учените са се опитали да изпълнят последното желание на свещенослужителя -  от надписа върху неговия саркофаг разбираме, че жрецът моли боговете да възвърнат речта му, за да може да разкаже за себе си и да заслужи правото на вечен живот в отвъдния свят.

Но за съжаление, едва ли мумията би могла да разкаже много, тъй като засега новият ѝ говорен апарат не е в състояние да произнася пълноценни думи и изречения, а само звук, подобен на кратък стон, нещо средно между „ъ” и „е”. Но и това не е малко, след като 3000 години жрецът е пазил пълно мълчание. 

Мумията на Несямун, умрял на около 50-годишна възраст, е намерена на територията на храма на бог Амун в Карнак, близо до Луксор. Тя е една от най-добре запазените във Великобритания и от 1820 г. се съхранява в Градския музей в Лийдс. По време на Втората световна война много експонати на музея са били унищожени от германските бомбардировки, но мумията по чудо е оцеляла. 

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

368 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1668 23
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

3983 83