Quantcast
Това сме ние от 4 милиарда километра | СЕГА
facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

Това сме ние от 4 милиарда километра

НАСА пусна за поука емблематичната снимка, направена от "Вояджър" преди 30 години
2 831
Земята е слабозабележимата точица върху светлинния лъч

НАСА разпространи електронно обработена изчистена снимка на Земята, направена от космическата сонда "Вояджър" преди 30 години, когато се е намирала на 4 млрд. километра от нашата планета. Знаменитата "Бледосиня точка", както бе наречена емблематичната снимка, има за цел да покаже колко мъничка е Земята с нашите погълнали ни проблеми в сравнение с безкрая на Вселената.

Земята изглежда като миниатюрна синя точица върху сноп слънчеви лъчи. Двама от учените, работили над мисията „Вояджър“ - Карл Сейгън (вече покойник) и Каролин Порко е трябвало дълго да убеждават колегите си, че има смисъл от такава снимка. Възражението е било, че тя не съдържа нови данни за науката. В направените от „Вояджър“ 60 снимки за албума на НАСА „Семейна снимка на Слънчевата система“ фигурира и „Бледосинята точка“, която е била от последните преди космическият апарат да изключи камерата си, за да пести енергия.

Сейгън смяташе, че е необходимо да има такова изображение, за да се покаже уязвимостта на Земята в сложната механика на Вселената. Той искаше хората да се приберат вкъщи и да си дадат сметка, че светът им е просто точица в много по-голямото пространство. За щастие Сейгън успя и сега имаме „Бледосинята точка“, отбелязва НАСА по повод годишнината.

17

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Дядо Коледа вече кацна на Международната космическа станция

08.12.2019

374 3
Кланът Ескобар вече прави смартфони

04.12.2019

1743 22
Русия започва да произвежда електромобили

23.11.2019

4046 82

Коментари

Moby-Dick

 

https://www.youtube.com/watch?v=GO5FwsblpT8

sega_reader

Някой питаше за фотошоп. Ето колегата Моби Дик е дал пример.

urupuchi

И звездички има разпръснати наоколо. Хубавичко!

KTP

Карл Сейгън, "Космос", "Воядъжр"... все спомени от времето когато човечеството вървеше напред със смели стъпки... времето преди банкерите да станат по-важни от инженерите! Златно време! 

Nigel

?

Luckbox

Не виждам конфликта - има нужда и от банкери и от инженери. А кой е по-важен е безпредметен спор - все едно да се чудим кое от две животни в симбиоза е по-важно. Без едното го няма другото и обратно. 

Direktiva

 Таа точка много малка бе. А ние какви големи точки правим, ехей!

aporist

The history of our species тръгва от друго място, но НАСА казват, че е твърде рано, хората не са подготвени, да узнаят от къде. Карл Сейгън също е смятал, че е рано да се разкрие истината.

urupuchi

Колко е хубаво, че НАСА се грижи за хората! Също като Църквата, Коперник и Дарвин. 

paragraph39

aporist,

/:/ Четв., 20/02/2020 - 12:19  

.........................................................................................................................   

"Не Бог е създал човека, а човекът е създал Бога!"

А пък човека го е създала Природата/с "помощта" на необятното и безкрайно Време/- както е създала и всичко друго на Земята и във Вселената!

Истината- това са природните и обществените Закони и причинно-следствената връзка между нещата и явленията! 

Появата и съществуването на  Религиите/ и боговете им/ е също резултат от действието на природните и обществените Закони и причинно-следствената връзка между нещата и явленията!

aporist

Религиите са сравнително късно явление в човешката история. Ние сме на тази планета милиони години като цивилизация, много милиони, а времето изтрива факти и артефакти. Тази планета може да бъде доста палава - сегашната цивилизация се е развила благодарение на  доброто настроение на планетата. Има един древногръцки мит - митът за Сизиф, който е много интересен за тълкуване. Тъкмо Сизиф изтърколи камъка до върха и той се срива... и Do it again.

За съжаление, науката е на много ниско ниво, липсват данни от предишните цивилизации какви са последствията от циклите на Миланкович, прецесията, смяната на магнитните полюси и пр.

Аз лично, на академичната наука нещо не ѝ вярвам - някъде преди две седмици двама млади учени разбиха теорията за тъмната материя. Просто такава няма. А това означава преразглеждане законите на физиката...

xantip

Да-да,точно такива млади учени като често появяваща се реклама на този/и  не само/сайт за млад студент,който разкрива загадката на рака или други страшни болести.

aporist

“Загатката“ на на рака е проста като бобена чорба, но ако ви го кажа, няма да ви хареса. Ракът може да се лекува, хапче - милионче, но никога не може да се излекува освен чрез генетичен инженеринг.

sega_reader

Няма абсолютно никакви доказателства, че това е Земята на която живеем.

"Снимките" на НАСА не са много за вярване, а и доста хора в Ютуб доказаха, че по така наречената снимка на Земята яко е играло copy-paste.

Гласът

Земята изглежда като миниатюрна синя точица върху сноп слънчеви лъчи. 

Напомня ми за световноизвестната снимка "Бой на негри в тъмна нощ". 

S luncho6
снимка на S luncho6

За да се "види" светлинния лъч отстрани, той трябва да преминава през разсейваща светлината среда,

а такава липсва на 4 милиарда километра от стадион "Герена", напр. Остава това да е ефект на аберациите на оптиката на сондата. Но пък е чудесен ефек!!!

майор Цепеняков

Всичко голямо е малко...

https://neal.fun/size-of-space/?fbclid=IwAR2zvTxm4AObatr0E9ih1uWUL6O0ubTD6Dv3jLE_dTgOhunD5w6YnJTDkIc

Влез или се регистрирай за да коментираш