facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Технологии

"Тесла" и Гърция преговарят за електрическа магистрала

Компанията на Мъск иска да покрие със зарядни станции за електромобили 4800 км път от Португалия до Турция
3 008
 Pixabay

Бордът на директорите на Tesla обсъжда с властите в Атина план за „електрическа магистрала“ през Гърция, съобщават гръцките медии. 

Проектът предвижда по цялото протежение на съществуващата транснационална магистрала, която започва от Португалия и стига до Турция, да се изградят станции на Tesla за бързо зареждане на електромобилите ѝ (т.нар. Superchargers).

Към днешна дата един електромобил може да пътува, без да се сблъска с липса на зарядна станция, от Неапол, Италия, до Осло, Норвегия.

Най-големият завършен, пригоден за електрически коли и проектиран от самата Tesla маршрут обаче ще започва в Португалия, преминавайки през Испания, Южна Франция, Италия и продължавайки към Гърция. Там „електрическата магистрала“ ще се разпростре от Патра до Атина, Солун и Александруполис, след което ще завърши в Турция.

Общата дължина на маршрута от Португалия до Турция е около 4800 км и по неговото протежение се планира да бъдат инсталирани общо 1500 зарядни колонки на приблизително 250 места. Общият размер на прогнозната инвестиция е 60-70 млн. евро, като конкретно за инфраструктурата в Гърция, ако бъде одобрена, ще достигне 10 млн. евро.

Очаква се идната седмица да има среща между представители на Tesla и на гръцкия оператор, отговарящ за електропреносната мрежа. На нея ще се обсъдят технологичните спецификации, които гръцката мрежа трябва да покрива, за да доставя достатъчно високо напрежение за електромобилите на компанията.

Основната цел на представителите на Tesla, основана от Илон Мъск, ще бъде да проучат дали техният проект ще получи бързо одобрение от гръцките регулатори и дали инфраструктурата в северната ни съседка ще ускори изграждането на трасето.

Гръцките власти като цяло са много ентусиазирани както да привличат нови инвестиции в страната, така и да насърчават по-екологичните видове транспорт, което окуражава Tesla да напредва с проекта си.

Представител на гръцкото екоминистерство, пожелал анонимност, е казал пред Ethnos, че Атина ще се стреми да убеди американската компания да интегрира маршрута през Гърция в цялостното трасе на мегапроекта.

„Преговорите вече са напреднали и ние предоставихме практически решения, както и уверения, че ще действаме бързо и решително“, казал е гръцкият представител.

 

Източник: Еconomic.bg

9

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Човека от езерото, който се изправи срещу Tesla

28.08.2020

6502 7
Том Круз си осигури $200 млн. за космически филм с Илон Мъск

03.08.2020

683 1
Иванка Тръмп и Илън Мъск като герои от "Матрицата"

18.05.2020

234 1

Коментари

Billy-Joe Winchester

А през България няма ли да мине въпросната магистрала? Или Незаобиколимия пак се и поисал повече, отколкото е трябвало?

Индженеро

Дали само "Тесли" ще могат да се зареждат?

Evasion

Според статията - да. Което е тъпо. Наскоро четох, че от своя страна европейските автомобилопроизводители също ще изграждат мрежа от зарядни станции...

Хумангоид

Борисов, както сам призна, е построил "Тракия", за да имат сърбите къде да ходят на море. После ни оббясни, че щял да построи "Хемус", за да имал Белград пристанище във Варненския залив. За "Тесла" нищо не сме се разбирали. Може би ще бъде по билото на Стара планина - от Ком до Емине. И безтуй перки вече набучиха достатъчно.

Stern

Абе Мъск не знае ли, че инвеститорите се бият да инвестират в територията Му, че да се включи и той в берекета, ами Го заобикаля?

вила

У нас чорбаджията ще им даде място за сметище за отпадъците и то е инвестиция По неговите мисловни образи

мордохай

На Баце такива станцийки не му трябват! Той ще пусне "берачите" покрай магистралите му с по кабел в ръка да предлагат директна връзка чрез хъб в края на кабела с високоволтовите далекопроводи! 

АдМин

Не четете фнимателно!

Ето какво казва ... някой си: "дали инфраструктурата в северната ни съседка ще ускори изграждането на трасето". Демек "северната" им съседка сме ние и по-точно Той. Значи пак е незаобиколим. ТЧК

ПП Абе, нали имахме неква голема торпила в мениджмънта на Тесла. Що не земе да се заеме да докара теслите тук

TRIF007

Aбе какво стана с идеята за европейските зелени коридори - зарядни станции по магистрали свързващи отделни държави в Европа. Уфф забравих! То за теретории не важи.

Влез или се регистрирай за да коментираш