Quantcast

Медия без
политическа реклама

"Теран"1 излетя, но не влезе в орбита

Първата 3D отпечатана ракета е в пъти по-евтина от обичайните и се произвежда само за 60 дни

23 Март 2023
"Теран"1 е първата ракета, от която 85% са произведени с 3D принтер

Първата в света 3D отпечатана ракета бе изстреляна успешно в сряда, но не успя да достигне орбита, предаде АФП, цитирана от БНР.  Но и това е значителна стъпка напред за калифорнийската компания зад иновативния космически апарат, отбелязва агенцията.

Relativity is scheduled for its third launch attempt of Terran 1, called "GLHF" (Good Luck, Have Fun), from Launch Complex 16 in Cape Canaveral, Florida. Our...

Обявена за по-евтина за производство, безпилотната ракета "Теран 1" (Terran 1) бе изстреляна от Кейп Канаверал, Флорида, в 23.25 ч. местно време в сряда, но се случи "аномалия" при отделянето на втората степен, докато се насочваше към ниска околоземна орбита, показа видео, предавано на живо от аерокосмическия стартъп "Релативити спейс" (Relativity Space).

Макар да не успя да достигне орбита, тестът показа, че ракетата - чиято маса е 85% изработена с помощта на 3D принтери, може да издържи на трудностите при изстрелването.

Успешният старт дойде при третия опит. Първоначално бе планирано той да бъде на 8 март, но бе отложен в последния момент поради проблеми с температурата на горивото. Вторият опит на 11 март не стана заради проблеми с налягането на горивото.

Ако "Теран 1" беше достигнала ниска околоземна орбита, това щеше да бъде първото частно финансирано превозно средство, използващо метаново гориво, направило това при първия си опит, според "Релативити спейс".

"Теран 1" не носеше полезен товар за първия си полет, но ракетата е проектирана да изведе до 1250 килограма в ниска околоземна орбита. Ракетата е висока 33,5 метра с диаметър 2,2 метра. 

Нейната маса е отпечатана от метални сплави с помощта на 3D принтери, включително 9-те двигателя Aeon 1, използвани в първата степен и един вакуумен двигател Aeon, използван във втория.

Това е най-големият досега 3D отпечатан обект и е направен с помощта на най-големите 3D метални принтери в света, посочва базираната в Лонг Бийч компания "Релативити спейс". Нейната целта е да произведе ракета, която е 95% 3D отпечатана. 

Ракетата "Теран 1" се задвижва от двигатели, използващи течен кислород и течен природен газ. Според "Релативити спейс" този тип двигатели могат да осигурят и пътуване до Марс.

Ракетите "Старшип" (Starship) и "Вулкан" (Vulcan) на компанията "Спейс екс" (SpaceX), разработвани от United Launch Alliance, използват същото гориво. 

"Релативити спейс" изгражда по-голяма ракета "Теран ер" (Terran R), способна да изведе полезен товар от 20 000 кг в ниска околоземна орбита. Първото изстрелване на този тип ракета, която е проектирана за многократна употреба, е планирано за догодина.

Relativity казва, че нейните 3D отпечатани версии използват 100 пъти по-малко части от традиционните ракети и могат да бъдат изградени от суровини само за 60 дни.

Компанията е подписала търговски договори за изстрелване на стойност 1,65 милиарда долара, най-вече за по-мощната ракета "Теран ер", според Тим Елис – изпълнителен директор и съосновател на създадената през 2015 г. компания.

 “Теран 1” е невъзвръщаема ракета, но на базата на нейните технологии ще бъде създадена по-мощната и напълно възвръщаема ракета “Теран-Р”. Релативити Спейс обещава, че “Теран-Р” ще извежда мисии от Земята до Луната и Марс. В Релативити Спейс работят около 1 000 души и до този момент компанията е набрала $1.3 милиарда от частни инвеститори.