Медия без
политическа реклама

Три бивши шампиона може да играят в една група на Евро 2024

Германия - Шотландия ще бъде мачът на откриването на XVII европейско първенство по футбол

02 Дек. 2023
Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон показва листчето с името на домакина Германия, извадено церемониално от топка, донесена на сцената в Елбската филхармония в Хамбург от талисмана на Евро 2024 - плюшения мечок Алберт.
ЕПА/БГНЕС
Легендарният италиански вратар Джанлуиджи Буфон показва листчето с името на домакина Германия, извадено церемониално от топка, донесена на сцената в Елбската филхармония в Хамбург от талисмана на Евро 2024 - плюшения мечок Алберт.

Три отбора, печелили европейската титла, може да се съберат в една група на XVII издание на шампионата на Стария континент по футбол. Това отреди жребият за финалите на Евро 2024 в Германия, изтеглен тази вечер в Хамбург.

Церемонията се проведе в залата на Елбската филхармония, а в ролята на водещи влязоха германската ТВ знаменитост Естер Седлачек и медийният директор на УЕФА Педро Пинто. Самото теглене по традиция беше контролирано от зам. генералния секретар на европейската централа Джорджо Маркети, а негови асистенти бяха десет легенди на европейския футбол: Джанлуиджи Буфон, Ангелос Харистеас, Стив Макманаман, Бриан Лаудруп, Томаш Росицки, Рикардо Куарешма, Блез Матюиди, Уесли Снайдер, Сами Кедира и Давид Силва.

Отборите бяха предварително разпределени в четири урни според местата си в ранглистата, изградена на база представянето в квалификациите. За домакина Германия, класирал се по право, беше запазена водещата позиция в група А. Останалите участници бяха подредени по реда на изтегляне от съответната урна с допълнителен жребий за конкретното място в потока (от което зависи поредността на мачовете във всеки от тях).

Към днешна дата са известни 21 от 24-те финалиста, поради което в три от групите има по една отворена позиция за победителите от предстоящите през март плейофни потоци.

Отборът на Уелс имаше голям късмет при жребия за разпределението на двойките за плейофите за Евро 2024. Дотук стигнаха 12 тима, благодарение на доброто си представяне в турнира Лига на нациите през м. г. Драконите", които бяха наясно, че ще са в поток А, т. е.

Именно през плейофите за първенството догодина може да се класира шампионът от Евро 2004 Гърция, който трябва първо да преодолее Казахстан, а след това - победителя от двойката Грузия - Люксембург. Ако се справят с тази задача, южните ни съседи ще се озоват в група F, където ги чакат шампионът от Евро 2016 Португалия, шампионът от Евро 1976 Чехия и Турция.

По два бивши носители на трофея "Анри Делоне" се събраха в още две от групите - Испания и Италия в група В и Франция и Нидерландия в група D.

Огромен късмет пък споходи домакините от Германия, които се паднаха в една група с Унгария, Шотландия и Швейцария. По волята на жребия мачът на откриването на Евро 2024 ще бъде Германия - Шотландия, след като на британците бе отредена позиция А2. Двубоят ще бъде на 14 юни на ст. "Алианц Арена" в Мюнхен. Финалът на "Олимпиащадион" в Берлин пък ще бъде на 14 юли.

За фазата на директните елиминации ще се класират първите два отбора от всяка от шестте групи плюс четирите най-силно представили се тима на трето място.

По време на церемонията в Хамбург тази вечер беше анонсирано, че официалната песен на Евро 2024 ще бъде изпълнена съвместно от италианската електронна хаус група "Медуза", американската поп рок банда "Уан Репъблик" и германската денс-поп певица Ким Петрас. Химнът на първенството ще бъде официално представен напролет.

На сцената излезе и талисманът - плюшеният мечок Алберт (Albärt), чието име беше избрано с 32% от вота на гласувалите на сайта на УЕФА.

 

ЖРЕБИЙ ЗА ЕВРО 2024

Група А
: Германия (А1), Унгария (А3), Шотландия (А2), Швейцария (А4)

Група B: Испания (В1), Албания (В4), Хърватия (В2), Италия (В3)

Група C: Англия (С4), Дания (С2), Словения (С1), Сърбия (С3)

Група D: Франция (D4), Австрия (D3), Нидерландия (D2), Уелс / Финландия / Полша / Естония (D1)

Група E: Белгия (Е1), Румъния (Е3), Словакия (Е2), Босна и Херцеговина / Украйна / Израел / Исландия (Е4)

Група F: Португалия (F3), Турция (F1), Чехия (F4), Грузия / Люксембург / Гърция / Казахстан (F2)

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Евро 2024

Още по темата