Медия без
политическа реклама

Скопие: България не е била фашистка държава

Скопие не може да защитава правата на македонците в България, но България може да защитава притежателите на български паспорти в Македония, призна външният министър Буяр Османи

06 Февр. 2022Обновена
Драги Георгиев

"Не можем да определим България като класическа фашистка държава, както можем да кажем за тогавашната фашистка Италия или нацистка Германия. Можем да третираме България като пронацистка, профашистка страна, но България не е фашистка държава по това време", това заяви в интервю за РСЕ съпредседателят на Историческата комисия Драги Георгиев.

Според него в този случай може да се използват термини като окупация, инвазия и дори анексия, но не и "българска фашистка окупация". "Профашисти - да, но фашисти не - според вижданията на много учени на запад в България няма фашистка система. Там има авторитарен режим на цар Борис, който спира работата на българския парламент, но България няма фашистки режим. Има вътре, условно казано, фашистки движения, които имат фашистки идеи в себе си, но те не са в самата българска държава, в структурата на държавните органи. Така че от този аспект най-подходящо би било използването на българска окупация", допълни Драги Георгиев.


РС Македония няма право да защитава правата на македонците в България заради Договорът за приятелство, добросъседство и сътрудничество между Република България и Република Македония, подписан през 2017 г., заяви външният министър на Скопие Буяр Османи пред журналисти.

С този Договор двете страни се отказаха от защитата на своите малцинства в другата страна, но България си запази правото да представлява правата и интересите на българските граждани, живеещи в Македония. Македония има същото право, но разликата е, че България може да посочи като основание притежателите на над 100 000 паспорта, издадени в София на македонци, а броят на притежателите на македонски паспорти в България е незначителен, обясни Османи. Текстът на чл.2, ал.4 от Договора гласи: "Всяка от Договарящите се страни има право да защитава правата и интересите на своите граждани, на територията на другата страна, в съответствие с международното право".

"В споразумението е казано, че нищо в нашата Конституция не може и не трябва да се тълкува, че представлява или някога ще представлява основа за намеса във вътрешните работи на Република България, с цел защита на статута и правата на лица, които не са граждани на Република Македония. А след конституционните промени, след Преспа, членът, в който държавата има задължение да се грижи за македонското национално малцинство, беше заличен", напомни Османи.

Президентът Пендаровски наскоро се срещна с представители на македонците от България, но също така подчерта по време на срещата, че поради Договора, подписано от Заев и Борисов, няма право да се меси във вътрешните работи на България. Въпреки това българските власти реагираха остро на организираната от Пендаровски среща.

Османи помоли македонските историци в съвместната историческа комисия с България "да не коментират исторически въпроси". „Всички членове могат да коментират какво им харесва във възгледите си за историята. Това е тяхно задължение. Не трябва да коментират политиката, не трябва да говорят за процеса, който определя политическите въпроси. Замразяването на работата на Комисията по исторически въпроси подкопава Договора. Това вече е политически въпрос, каза Османи след като македонския представител в комисията професор Драги Георгиев, поиска тя да спре да работи докато политиците не се разберат.


 

 

Ключови думи:

Османи

АНКЕТА "СЕГА"

За кого ще гласувате на парламентарните избори на 9 юни?