Quantcast

Медия без
политическа реклама

САЩ изключиха Китай от списъка на валутните манипулатори

Двете държави не спират да си правят жестове. Станаха ясни подробности за първата фаза от търговската сделка

14 Яну. 2020Обновена
EPA/БГНЕС архив

САЩ решиха да изключат Китай от списъка на валутните манипулатори. Това се посочва в полугодишния доклад на Министерството на финансите за макроикономиката и паричната политика на търговските партньори на страната, разпространен в понеделник, предава ТАСС.

Изключването от списъка беше направено в очакване на подписването на първата фаза на търговската сделка между Вашингтон и Пекин.
На 5 август 2019 г. Министерството на финансите на САЩ определи Китай за валутен манипулатор и изиска от Пекин „прозрачна парична политика“. Тогава Централната банка на Китай заяви, че решението на Вашингтон е необосновано и ще повлияе негативно на възстановяването на глобалната икономика и глобалната финансова система.

Президентът на САЩ Доналд Тръмп заяви на 31 декември 2019 г., че на 15 януари в Белия дом ще подпише споразумение за първата фаза на търговска сделка с Китай. Споразумението е безсрочно. Както каза американският представител на търговските преговори Робърт Лайтхайзър по-рано, по-ниските мита на САЩ върху китайските продукти ще влязат в сила 30 дни след подписването на документа.

Според "първата фаза" на търговско споразумение между Китай и Съединените щати, Пекин е обещал да закупи американски стоки на стойност 200 милиона долара за период от две години, съобщи в същото време електронното издание "Политико" (Politico), позовавайки се на източници, запознати със сделката.

Тези покупки ще бъдат разпределени в четири групи продукти: промишлени стоки (за 75 млрд. долара), енергийни суровини (за 50 млрд. долара), селскостопански стоки и продукти (за 40 млрд. долара) и услуги (за между 35 и 40 млрд. долара).

Още по темата