Quantcast

Медия без
политическа реклама

Русия понесе ново дипломатическо поражение

Литва победи за място в Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия

29 Ноем. 2023
ОЗХО
Централата на ОЗХО в Хага

Русия загуби мястото си в Изпълнителния съвет на Организацията за забрана на химическите оръжия (ОЗХО) при гласуването на 28-ата конференция на организацията. Москва получи 65 гласа при изискуем минимум от 66 гласа. Литва, Полша и Украйна получиха места в Изпълнителния съвет на ОЗХО от Източноевропейската група.

Руският заместник-министър на промишлеността и търговията Кирил Лисогорски заяви на конференцията, че САЩ и техните сътрудници се стремят да изместят Русия от Изпълнителния съвет на ОЗХО. Като част от този процес, отбеляза той, в Източноевропейската група на ОЗХО по нареждане на Вашингтон и Брюксел е създадено антируско лоби от 18 държави, подчинени на военните и политическите интереси на НАТО и ЕС, а Литва е подала заявление за участие в съвета.

В същото време руската страна обърна внимание на факта, че членството на Литва няма да донесе никаква добавена стойност за изпълнението на задачите на ОЗХО, и призова страната да оттегли кандидатурата си. Днес тя бе принудена да отчете своето дипломатическо поражение, огласено и от агенция ТАСС.

Ключови думи:

ОЗХО