Медия без
политическа реклама

Путин посрещна Ким Чен-ун на космодрум

Северна Корея се интересувала от овладяването на Космоса

13 Септ. 2023Обновена
Владимир Путин и Ким Чен-ун почнаха разговорите си от темата за Космоса
БГНЕС
Владимир Путин и Ким Чен-ун почнаха разговорите си от темата за Космоса

Президентът на Русия Владимир Путин пристигна на космодрума "Восточний" в руската Амурска област, а малко след него се появи и севернокорейският лидер Ким Чен-ун, предадоха световните агенции. Ким Чен-ун от вчера е на посещение в Русия по покана на руския президент,  допълват медиите.

Видеокадри, разпространени в канали в Телеграм, показват, че на входа на космодрума освен руските знамена се веят и севернокорейски.
 

„Лидерът на КНДР проявява голям интерес към ракетните технологии и те се опитват да се развиват в космическия сектор“, отбеляза руският президент. А Русия ще помогне на Северна Корея да строи сателити.

Ръководителите на двете страни инспектираха и стартовия комплекс на космическия ракетен комплекс "Союз-2".

Северна Корея не успя да изведе военен разузнавателен сателит в орбита от пролетта. Според Корейската централна информационна агенция вече две изстрелвания - през май и август - са завършили с неуспех, а трети опит е планиран за октомври.

Във връзка с последния опит за изстрелване на корейски сателит през август, Япония протестира, заявявайки, че постоянните изстрелвания на ракети от страна на КНДР заплашват мира и сигурността в региона. Според генералния секретар на правителството на страната Хирокадзу Мацуно изстрелванията, дори с цел извеждане на сателит в орбита, нарушават резолюциите на Съвета за сигурност на ООН, които забраняват на Северна Корея да използва балистични технологии.

През април 2023 г. Ким Чен-ун нареди на военните да изстрелят военен разузнавателен сателит в орбита и да се подготвят за разполагането на цяла група подобни устройства в космоса. Работническата партия на Корея и правителството на КНДР бяха заявили седмица по-рано, че възнамеряват да превърнат страната в „космическа сила от световна класа“. Както уточнява Корейската централна информационна агенция, основата за това вече е положена - Северна Корея "извежда в орбита сателити изцяло по собствен дизайн и производство".

Според изявленията на Северна Корея, страната успешно е изстреляла първия сателит в космоса през 1998 г. Въпреки това, според съобщения на западни медии, сателитът не е бил доставен в орбита. От 1999 г. до 2005 г. страната се въздържа от изстрелвания в космоса поради мораториум, подписан под натиска на САЩ и Русия. След това най-малко две изстрелвания на сателити на КНДР бяха успешни, това беше потвърдено от САЩ (през 2012 г.) и Русия (през 2016 г.).

Путин обяви пътуването си до космодрума, докато говореше на пленарната сесия на Източния икономически форум. Той обаче отказа да разкрие целта на пътуването си. "Имам своя съответна програма там, когато стигна, ще разберете", каза президентът.

По-рано "Ню Йорк таймс", позовавайки се на източници сред американски официални лица и съюзници, писа, че севернокорейският лидер Ким Чен-ун може да се срещне с Путин във Владивосток, както и да посети Москва и космодрума Восточний.

"Ройтерс" цитира известен репортер на руската държавна телевизия, според когото Путин и Ким Чен-ун ще проведат разговори в най-модерния руски космодрум - Восточний.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Владивосток, космодрум