Медия без
политическа реклама

Поне 11 са ранени при мистериозен удар на US-атомна подводница

"Кънектикът" се е блъснала в неизвестен обект в Индийския океан

08 Окт. 2021

Поне 11 войници са ранени при мистериозен удар на американска ядрена подводница в неизвестен обект в Индо-Тихоокеанския регион.

Атомната подводница USS Connecticut ("Кънектикът", клас Seawolf) се сблъска с неизвестен обект, докато се гмуркаше в Индо-Тихоокеанския регион, никой от екипажа не получи животозастрашаващи наранявания, подводницата е в изправност, съобщи Fox News, цитирана от БГНЕС. Инцидентът е станал в Южнокитайско море. Той е докладван в писмено изявление, публикувано от пресслужбата на Тихоокеанския флот на САЩ.

Изрично е отбелязано, че „USS Connecticut” не се е сблъскала с друга подводница и благополучно се е върнала в американско пристанище. Инцидентът е станал още на 2 октомври в международни води в Индо-Тихоокеанския регион, става ясно от изявлението на ВМС на САЩ.

В съобщението се казва и, че „безопасността на екипажа остава основен приоритет на ВМС“. Самата подводница „остава в безопасно и стабилно състояние“. "Атомната подводница не е повредена и остава напълно функционална. В момента се оценява степента на повреда на други части на подводницата", съобщиха от пресслужбата на ВМС на САЩ, която разследва инцидента.

Според информационния портал на Военноморския институт на САЩ (USNI), в резултат на инцидента са ранени около 11 войници. Според източник на Military Times „топографията на района по време на сблъсъка не показва наличието на сухопътна маса пред подводницата“ и няма индикации, че „инцидентът е бил враждебен“. Никой от ранените членове на екипажа не се нуждаят от спешна хоспитализация. Източникът на публикацията описва нараняванията като „удари, натъртвания и разкъсвания“. Той също така добави, че след сблъсъка подводницата е била принудена да изплува на повърхността.

Още по темата