Quantcast
САЩ признаха, че са убили цивилни, а не терористи в Афганистан | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

САЩ признаха, че са убили цивилни, а не терористи в Афганистан

Ген. Франк Маккензи нарече "трагична грешка" удара с дрон, при който загинаха 10 души, сред които 7 деца
2 315
 ЕПА БГНЕС архив

САЩ определиха като трагична грешка мощния въздушен удар, нанесен с дрон по автомобил в Кабул на 29 август т.г., при който загинаха 10 души, сред които 7 деца, предават световните агенции. Признанието дойде лично от ръководителя на Централното командване на САЩ ген. Франк Маккензи, който координираше операцията по евакуацията от Афганистан. Той използва пресконференция в Пентагона, за да обяви: "Ударът беше трагична грешка и аз искрено се извинявам".

В края на август САЩ извършиха нападение с дрон над автомобил, за който твърдяха, че е на атентатори самоубийци на "Ислямска държава" (ИДИЛ) и е пълен с експлозиви. Това се случи ден след терористичен атентат на летището, който уби над 170 души, в това число и 13 американски военни.

Според САЩ колата се е насочвала към летището за нов голям атентат. Операцията по онова време бе определена от американските военни като успешна. Ударът е провокирал "значителни вторични експлозии", каза тогава говорителят на американското централно командване Бил Ърбан. Според него това показвало, че колата е била натоварена със "съществено количество взривни вещества".

По-късно медии изразиха съмнения във версията на Пентагона за случилото се, изтъквайки, че шофьорът на ударената от дрона кола е бил дългогодишен служител на американска хуманитарна организация, и посочвайки липсата на доказателства, че в автомобила е имало експлозиви.

Сега Макензи призна, че е малко вероятно автомобилът или убитите да са били свързани с „Ислямска държава“ или да са представлявали пряка заплаха за американските сили на летището в Кабул. „Чувствам се отговорен за това и си давам сметка за въпросите на медиите“, каза още генералът.  Маккензи каза, че колата е била ударена заради "искреното убеждение", че е представлявала непосредствена заплаха.

 

 

Още

МВР издирва велосипедист, който е ранил бебе в Борисова градина

16.08.2022

2738
Украйна нанесе нов удар по стратегически мост край Херсон

08.08.2022

Обновена

6335
Русия отмъщава за потъналия крайцер с удари по киевски завод за ракети

15.04.2022

8310