Quantcast

Медия без
политическа реклама

Кънектикът оневини 12 души, обвинени във вещерство преди три века

28 Май 2023
Pixabay

Законодатели в Кънектикът гласуваха за оправдаването на 12 души повече от 370 години след като са били осъдени за магьосничество в колониална Америка, предава Би Би Си. 11 от тях са били обесени след процеси, които щатът сега признава за ''съдебна грешка''. Решението е плод на кампания на потомци на екзекутирани след несправедливи обвинения в магьосничество. През XVII век десетки са убитите заради обвиенения във вещесртво в САЩ.

В четвъртък сенатът на Кънектикът гласува с 33 гласа ''за'' и 1 ''против'' за оневиняването на осъдените в съдебни процеси, проведени в щата от средата до края на XVII век. Роб Сампсън, единственият сенатор, който гласува ''против'', заяви пред местни медии, че смята за погрешно "да се диктува кое е правилно или не за периоди от миналото, за които не знаем нищо". ''Не искам да виждам законопроекти, които се опитват да представят САЩ като лошо място с лоша история'', казва той, цитиран от ''Асошиейтед прес''. "Искам да се съсредоточим върху това накъде отиваме – към по-светло и по-добро бъдеще'', допълни той. 

Решението следва близо две десетилетия лобиране от страна на проекта Witch Trial Exoneration. Това е група, създадена през 2005 г. от потомци на обвиняемите. Те заявиха, че са ''възторжени, доволни и признателни'', особено след като решението идва в навечерието на 376-ата годишнина от първото обесване на вещица в региона Нова Англия – това на Алис Йънг. ''Благодарни сме на потомци, защитници, историци, законодатели и на много други, които направиха тази резолюция възможна''. Те добавиха, че "ще продължат да се застъпват за историческо образование и възпоменание на жертвите на процеса срещу вещици".

Някои членове на организацията са открили семейните си връзки с обвинени във вещерство с помощта на генеалогични тестове. Те твърдят, че процесът по оправдаване на техните предци е важна стъпка към поуката от грешките от миналото. От Witch Trial Exoneration се надяват, че в допълнение към коригирането на минали грешки, това ще доведе и до спиране на ''смъртоносния лов на вещици, който все още се случва в много части на света поради страх и суеверия''.

Най-малко 45 души са били обвинени в магьосничество в колониален Кънектикът, въпреки че според Witch Trial Exoneration списъкът е непълен. В известния процес срещу вещици в Сейлъм в щата Масачузетс са били обвинени около 200 души, което води до смъртта на 25 от тях. През август миналата година Масачузетс официално оправда Елизабет Джонсън - последният човек, осъден по време на процеса. Първоначално тя е била осъдена на смърт, но след това получава отсрочка и живее до 77-годишна възраст. Сега историците смятат, че е страдала от умствено увреждане.

Джонсън прави невероятно признание по време на съдебния процес срещу нея. Тя твърдяла, че друга жена, Марта Кериър, ''я е убедила да стане вещица'', според документ от 1692 г. Някои от подробностите, които разкрива, скандализират жителите на града: Джонсън твърдяла, че дяволът ѝ се явил под формата на ''две черни котки'' и назова и други хора в Сейлъм, които според нея се занимават с магьосничество. За своите ''престъпления'' Джонсън е осъдена на смърт на 22-годишна възраст, но получава отсрочка от губернатора по онова време, чиято съпруга също е била обвинена в магьосничество.

Други страни също подемат камппании за оневиняване на несправедливо преследвани за вещерство в миналото. Миналата година тогавашният първи министър на Шотландия Никола Стърджън поднесе официални извинения на 4000 шотландци, предимно жени, които са били обвинени в магьосничество между 1563 и 1736 г. Около 2500 от тях са били екзекутирани.

Ключови думи:

вещици, Кънектикът

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?