facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В началото на април Bosch пуска бърз тест за COVID-19

Обновена
9 054

Германският концерн Bosch съобщи тази сутрин, че е разработил бърз тест за COVID-19. Надеждните резултати от теста позволяват диференциална диагностика за по-малко от 2,5 часа. Изпълнителният директор Фолкмар Денер казва: "Бързият тест на COVID-19 от Bosch помага за ограничаване на разпространението на пандемията и по-бързо прекъсване на веригите за инфекция."

Bosch ще снабди  медицински заведения като лекарски практики, болници, лаборатории или здравни центрове с новия бърз тест COVID-19. Бързият тест може да диагностицира десет респираторни патогена едновременно и отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО).

Bosch Healthcare Solutions си партнира с Randox Laboratories Ltd. и разработи един от първите в света напълно автоматизирани молекулярно-диагностични тестове. Тестът се извършва на място, няма нужда от транспортиране, т.е. пести време и средства. Фолкмар Денер казва, че в битката срещу вируса времето е от решаващо значение. 

Пробата се взема от носа или гърлото с помощта на тампон и се поставя в патрон, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти. Тази касета веднага се вкарва в устройството за анализ, което според Bosch е проектирано да бъде толкова удобно за потребителя, че не се изисква специално обучен персонал. Т.е. тестът не е серологичен, а е PCR, но е бърз. Сегашните патогенни тестове са бавни и дават резултат след 12 часа, при това не са автоматизирани, а се правят от лаборанти.

В рамките на 24 часа може да се извършат до десет теста на всяко устройство. Засега има няколко десетки анализатори в различни лаборатории и в болницата „Роберт Бош“ в Щутгарт.

Ключови думи:

Bosch, бърз тест, коронавирус
6

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3405 1
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5020 91
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

767

Коментари

HUMANOID
снимка на HUMANOID

150 минути

много е,

трябва по бърз тест

segal

Тестът е молекулярен, а не серологичен. 
В България има ли някъде молекулярни тестове? 
Защото серологичните виждат антитела, антигени, но вирус не виждат. 

MAPOH

Добра новина 👍 5% грешка си е направо постижение, в сравнение с китайските тестове, които отчитат с 70% грешка.

Антей

 

Тази сутрин се мерна инфо по чужда тв, че учени от Сингапур са открили

бързи тестове за ковида и резултата бил готов за 5 минути!

 

Може би следващите дни ще има повече инфо за това откритие.

 

Но определено идеята на Бош - в патронче заредено с всички реагенти

да се поставя пробата, и после на място да се анализира и завършва с резултат е -

отлично постижение.

 

Браво на науката!

Magi

Браво на БОШ, дали ще стигнат до нас на основа на солидарността?

HBK

В рамките на 24 часа може да се извършат до десет теста на всяко устройство. Засега има няколко десетки анализатори в различни лаборатории и в болницата „Роберт Бош“ в Щутгарт.

 

Нашите благодарности за медико-технологичното отделение  на германския концерн Bosch и за лабораториите Randoz  (Британско подразделение) за тези нови технологии. Малко са хората, които имат някакви съмнения, къде са локализирани (в кои страни и с чии специалисти)  част от източниците на световния технологичен процес.

 

Уважаемата Редакция малко е „туширала” успехите на този колектив; новите тестове изпозват Randox Biochip Technology, с които е възможно да се докладват 540 резултата в рамките на по-малко от 5 часа. Полу-автоматичния анализатор е в състояние да изследва пробите от 54 пациента едновременно. И още нещо – много важно; понастоящем това е единственият тест, който може да идентифицира леталния щам на вируса и да го диференцира от другите не-летални  варианти на вируса, прининяващи подобна симптоматика.  Т.е. тестът има не само диагностично, но и прогностично значение.

 

Но най-важното: Въпреки този значим успех не препоръчвам закупуването на Randox-анализатора в големи количества за масови тестувания, но в малки количества, 4 -5 екземпляра, това е задъжително. Причината е проста – неговата цена не се съобщава. Ако тя е сравнима с тази на респираторите смисълът на закупуването му се обезценява.

 

P.S. Краткосрочното командираване (за не повече от седмица) на няколко подходящи клинични специалисти (с езикова грамостност и необходимия когнитивен капацитет) във водещи Европейски КЛИНИКИ е много по-добра инвестиция, отколкото закупуването на апаратура, особенно пък за масова диагностика. 

До-окомплетоването на медицинската ни армия се нужаде не само от патрони, но и от войници, особенно технологично-грамотни.

Влез или се регистрирай за да коментираш