Quantcast
В началото на април Bosch пуска бърз тест за COVID-19 | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

В началото на април Bosch пуска бърз тест за COVID-19

Обновена
9 085

Германският концерн Bosch съобщи тази сутрин, че е разработил бърз тест за COVID-19. Надеждните резултати от теста позволяват диференциална диагностика за по-малко от 2,5 часа. Изпълнителният директор Фолкмар Денер казва: "Бързият тест на COVID-19 от Bosch помага за ограничаване на разпространението на пандемията и по-бързо прекъсване на веригите за инфекция."

Bosch ще снабди  медицински заведения като лекарски практики, болници, лаборатории или здравни центрове с новия бърз тест COVID-19. Бързият тест може да диагностицира десет респираторни патогена едновременно и отговаря на изискванията на Световната здравна организация (СЗО).

Bosch Healthcare Solutions си партнира с Randox Laboratories Ltd. и разработи един от първите в света напълно автоматизирани молекулярно-диагностични тестове. Тестът се извършва на място, няма нужда от транспортиране, т.е. пести време и средства. Фолкмар Денер казва, че в битката срещу вируса времето е от решаващо значение. 

Пробата се взема от носа или гърлото с помощта на тампон и се поставя в патрон, който вече съдържа всички необходими за теста реагенти. Тази касета веднага се вкарва в устройството за анализ, което според Bosch е проектирано да бъде толкова удобно за потребителя, че не се изисква специално обучен персонал. Т.е. тестът не е серологичен, а е PCR, но е бърз. Сегашните патогенни тестове са бавни и дават резултат след 12 часа, при това не са автоматизирани, а се правят от лаборанти.

В рамките на 24 часа може да се извършат до десет теста на всяко устройство. Засега има няколко десетки анализатори в различни лаборатории и в болницата „Роберт Бош“ в Щутгарт.

Ключови думи:

Bosch, бърз тест, коронавирус

Още

Пада забраната за влизане на граждани на ЕС в България

22.05.2020

3478
Огнището на COVID-19 в завода за авточасти в Пазарджик се разраства

21.05.2020

Обновена

5042
ВСИЧКО ЗА ПАНДЕМИЯТА НА 21 МАЙ

21.05.2020

774