Quantcast

Медия без
политическа реклама

Карл Нехамер ще е новият канцлер на Австрия

03 Дек. 2021
EPA/BGNES
Карл Нехамер

Управляващата в Австрия партия избра министъра на вътрешните работи Карл Нехамер за лидер на консервативния лагер и на страната, след като шокиращата оставка на бившия канцлер Себастиан Курц като ръководител на партията предизвика нови политически сътресения, съобщи АФП.

"Исках да обявя, че днес бях единодушно назначен от ръководството на Народната партия за ръководител на партията и същевременно за кандидат за канцлер", заяви Нехамер пред репортери.

Заседанието на висшето партийно ръководство се проведе ден след като Курц, замесен в корупционен скандал, заяви, че се отказва от поста си на партиен шеф.

Александър Шаленберг, който стана канцлер през октомври след оставката на Курц, заяви в четвъртък, че е готов да подаде оставка, тъй като "постовете на канцлер и ръководител на партията... трябва бързо да бъдат поети от един и същи човек".

Сега президентът на Австрия ще трябва да приеме кандидатурата на Нехамер и той да положи клетва пред държавния глава, но това е предимно формалност.

Изявлението на Курц, че ще се откаже от политиката, за да посвети време на семейството си, особено на новородения си син, дойде само два месеца след като той подаде оставка като национален лидер.

Това се случи след замесването му в корупционен скандал, което срина впечатляващата му кариера, благодарение на която през 2017 г. той стана най-младият демократично избран правителствен ръководител в света само на 31 години. Бяха направени разкрития, че Курц чрез свои доверени хора е плащал на социологическа агенция и медия да публикуват благоприятни за него изследвания. 

Австрийският канцлер Александър Шаленберг обяви, че подава оставка.  Това се случва по-малко от два месеца, след като зае поста.

Консервативната партия номинира нови лица и за няколко други ресора, съобщи вътрешният министър. Те включват нов финансов министър, след като в четвъртък съюзникът на Курц Гернот Блюмел също подаде оставка.

Роден във Виена през 1972 г., Нехамер работи в армията в продължение на няколко години, преди да стане съветник по комуникациите. През 2017 г. той става депутат, а през януари 2020 г. - министър на вътрешните работи и се сблъсква с първата джихадистка атака в Австрия, при която загинаха четирима души.

Още по темата