Медия без
политическа реклама

Италия отнема деца на мафиоти

Държавата намери как да пресече клановото наследяване на престъпно поведение

27 Март 2024
Pixabay
Мафията оплита децата в мрежите си от ранните им години

Италия обяви разширяване в Сицилия и в района на Неапол на програма, целяща да попречи на деца на мафиоти да тръгнат по пътя на своите родители. Според програмата такива деца ще бъдат отнемани от техните семейства, предаде АФП, цитирана от БТА.

Създадена през 2012 г., тази програма има за цел да разбие цикъла, в който властта се предава от поколение на поколение по кръвна линия.

"Това е исторически момент в борбата срещу мафията", каза министърът на правосъдието Карло Нордио, който представи протокол, подписан от петима министри и от Конференцията на италианските епископи.

Програмата "Свободен да избираш" е основана от съдията по дела за непълнолетни Роберто ди Бела в Калабрия, където е базирана най-влиятелната мафия - "Ндрангета".

Сега тя ще обхване и другите два големи бастиона на организираната престъпност в страната: Сицилия, където действа мафията "Коза Ностра", и Кампания - областта, чийто главен град е Неапол и където действа мафията "Камора".

"На осемгодишна възраст децата се учат да стрелят. На осем години те продават крек", казва Киара Колозимо, председателка на парламентарната комисия за борба с мафията.

Ди Бела заяви, че е имало случаи на деца, принудени да убиват майките си, за да защитят семейната чест. Но той е виждал и деца, "които все още имат светлина в очите си, които се надяват на различен живот".

От началото на програмата досега около 150 деца са били настанени в приемни семейства или общности на тайни места в Италия, където се запознават с живота извън мафиотските кланове.

Според Ди Бела 30 майки са избрали да последват децата си, а седем от тях са станали сътрудници на правосъдната система.

Ключови думи:

италианска мафия