Медия без
политическа реклама

Ислямист уби германски турист при атака край Айфеловата кула

При нападението са били ранени други двама души

03 Дек. 2023Обновена
Полицията отцепи мястото на убийството
Фигаро
Полицията отцепи мястото на убийството

Един човек загина, а други двама бяха ранени, след като нападател наръга с нож туристи в центъра на Париж близо до Айфеловата кула в събота вечерта, съобщи министърът на вътрешните работи Жерал Дарманен.

Министърът потвърди, че заподозреният е нападнал групи германски туристи в района на кея Гренел край река Сена, като е убил един и е ранил други двама души.

Заподозреният е крещял "Аллах Акбар" преди да бъде арестуван, каза Дарманен, потвърждавайки информация на АФП. Заподозреният е известен с радикален ислямизъм и с психични проблеми, той казал на полицаите, че е потресен как "толкова много мюсюлмани умират в Афганистан и сред палестинците" и че не може да понася ситуацията в Газа, допълва Дарманен.

Нападателят е роден във Франция и е френски гражданин, съобщиха от парижката прокуратура. Той е бил осъден през 2016 г. на четири години затвор за планиране на друго нападение.

 

"Храбри полицаи арестуваха нападател, атакувал минувачи в близост до булевард "Гренел". Аварийните служби са се погрижили за тялото на загиналия и за ранените. Моля, избягвайте района", написа министърът, който първоначално съобщи за един ранен.

Прокуратурата на Франция по антитероризма обяви, че за момента не е започнала разследване. "Нападателят е бил неутрализиран от полицията много бързо. Опитахме се да спасим живота на човека, който загина. Нападнатите хора са туристи", заяви за телевизия Бе Еф Ем доктор Патрик Пелу.

Позовавайки се на полицията, Бе Еф Ем съобщи, че убитият е германски гражданин, а оръжието на убийството е било нож. Ранените са чужденец и французин.  При залавянето на нападателя е използван електрошоков пистолит тип "Тейзър" (Taser).

Ройтерс отбелязва, че тази трагедия се случва осем месеца преди летните Олимпийски игри, на които Париж е домакин, и повдига въпроса за сигурността по време на най-голямото спортно събитие в света. Агенцията обръща внимание на факта, че управата на френската столица планира невиждана досега церемония по откриването на форума на река Сена, на която се очаква да присъстват 600 000 зрители.

Убийството сега е на булевард, водещ точно към Сена.

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

терор, Айфелова кула, Париж

Още по темата

АНКЕТА "СЕГА"

Колко медала ще спечели България на олимпийските игри в Париж 2024?