Quantcast

Медия без
политическа реклама

Илиана Иванова срещна малко препятствия на препитването в ЕП

Българската кандидатка за еврокомисар на мястото на Мария Габриел показа добра подготовка за поста

Стопкадър от екрана
Илиана Иванова показа увереност по темите, за които ще отговаря, ако бъде избрана за комисар

Кандидатката за еврокомисар Илияна Иванова на мястото на Мария Габриел мина гладко днес през препитването пред две комисии в Европарламента. Като бивша евродепутатка и член на Европейската сметна палата тя показа добро познаване на европейската проблематика, но и някои евродепутати не ѝ задаваха въпроси, които могат да я затруднят.

Германката Кристиане Андерсон от крайнодясната партия Алтернатива за Германия ѝ заложи капан с въпроса да даде дефиниция на понятието "европейска идентичност", което националстите отричат.  Отговорът бе просто мотото на ЕС - "Единни в многообразието", като Иванова поясни, че това означава "подкрепа и признаване на всички различни национални култури и идеи". Последва друг коварен въпрос: Да отпадне ли правото на вето на държавите при гласуване в Съвета на ЕС и да бъде ли заменено с квалифицирано мнозинство по всички въпроси? Илиана Иванова каза, че е привърженичка на принципа "единодушие и субсидиарност" (взаимно допълване). Известно е, че големите държави в ЕС, и на първо място Германия, настояват за отпадане на правото на вето, за да прокарват по-лесно решенията в Съвета (където заседават държавните или правителствени ръководители). България има интерес да запази правото си на последна дума, когато решенията противоречат на нейните национални интереси. Така стана по въпроса за стартиране на присъединителни преговори с РС Македония, която не признава в конституцията си съществуването на граждани с българско потекло. Ветото превърна българската позиция в европейска, за да може процедурата да продължи.

В многобройни въпроси, свързани с политиката в областта на иновациите и културата, депутатите изразиха загриженост, че тези, които най-много се нуждаят от финансиране в ЕС, нямат достъп до него или се сблъскват с много бюрократични процедури, за да получат парите. Регионите в Централна и Източна Европа, малките и средни предпприятия, младите хора с креативни идеи... Няколко законодатели заявиха, че те имат едно общо нещо: трудности при достъпа до финансиране от ЕС.

Деликатен въпрос постави румънският социалдемократ Дан Ника, който не изпитва партийна солидарност към изпратената от ГЕРБ (ЕНП) Илиана Иванова. Той поиска да знае дали кандидатката може да назове 20-те най-големи получатели на средства по европейската програма за научна и развойна дейност "Хоризонт Европа". "Не ги знам", отговори Иванова, но обеща да провери кои са. Заедно с това заяви, че ще положи всички усилия за повишаване на прозрачността на фондовете за научни изследвания. Тъй като това е програма, зад която стоят 95 млрд. евро, и тъй като до момента Илиана Иванова е била на работа в Сметната палата, чиято задача е да контролира разходите, от нея се очакваше по-конкретен отговор.

Имаше и депутати, които задаваха толкова лесни въпроси, че само губеха времето в тричасовото препитване. Такъв бе въпросът на евродепутата от ГЕРБ Асим Адемов, които попита Илиана Иванова защо смята за важно децата да ходят на училище. Тя му отговори, че това е важно и за учителите.

Повечето въпроси бяха съществени и кандидатката намери верни отговори. Германецът Кристиан Елер, който е говорител на групата на ЕНП в Европарламента, изрази безпокойство, че Европейската комисия често отклонява средствата на "Хоризонт Европа", когато се появят нови политически приоритети. Това се случи по инициативата на ЕС за микрочиповете "Европейски акт за чиповете", където плановете на блока за стимулиране на индустрията за микропроцесори бяха частично финансирани от "Хоризонт Европа". Иванова каза, че Европа се е сблъсквала с "тежки кризи" като пандемията, и затова някои от трансферите на пари за други цели "не са били пропилени". Все пак трябва да бъдем "много внимателни", съгласи се тя, като се присъедини към призива на Елер да се държи "под око" пренасочването на пари.

Иванова произнесе встъпителните си думи, като превключваше между български, немски, френски и английски език. На журналистите направи впечатление, че в биографията си е посочила и владеене на руски език, който обаче не се наложи да използва. След това бързо премина към политиката в областта на иновациите и научните изследвания и водещата програма на блока за научни изследвания и иновации - "Хоризонт Европа". Трябва да "засилим" международния аспект на "Хоризонт Европа", каза Иванова. "Сътрудничеството винаги ще бъде от съществено значение".

В отговорите си на писмени въпроси преди изслушването Иванова заяви, че трябва да има "по-силни връзки със сходно мислещи държави" и един от начините за това е асоциирането на тези държави с програми на Съюза, като например "Хоризонт Европа". Някои от споменатите съмишленици са Великобритания и Швейцария, които според много евродепутати не би трябвало да се възползват от европейско финансиране.

Иванова засегна някои от критиките, свързани с програмата и с общата политика на ЕС в областта на научните изследвания и иновациите. Тя заяви, че изследователският пейзаж е "фрагментиран", а публичните инвестиции в научни изследвания и развойна дейност са под 3%. Според нея програмата трябва да носи повече ползи и за малките и средните предприятия.

Като кандидатка за еврокомисар, който ще отговаря за иновациите, научните изследвания, културата, образованието и младежта, тя обърна внимание и на несправедливото отношение към финансирането на културата в ЕС. По думите ѝ тя получава само 0,15% от средствата в Многогодишната финансова рамка на ЕС. Над 100 000 дейци на културата в Европа са сменили професията си по време на пандемията, за да си намерят други източници на средства, каза Илиана Иванова.

Гласуването в пленарната зала на Европарламента на нейната кандидатура ще бъде на 12 септември.

ПЪРВИ ОТЗИВИ

Отговорите на кандидата за следващ български еврокомисар Илиана Иванова на съвместното изслушване днес пред две комисии на Европейския парламент в Брюксел бяха отлични, заяви председателката на парламентарната комисия по култура и образование Забине Ферхайен, цитирана от БТА.

Тя определи изслушването като "отлично". Ферхайен отбеляза, че Иванова е дала задълбочени отговори и е показала много добри познания.

Председателят на парламентарната комисия по промишленост, изследвания и енергетика Кристан Бушой добави, че оценява високо показаните от Иванова самоувереност, добри познания и отлични умения за общуване. Изслушването беше изключително важно. Нуждаем се от силен еврокомисар, работихме отлично с Мария Габриел. Имам много добри очаквания, убеден към, че Иванова ще бъде отличен еврокомисар, допълни той.

Предварителната оценка от изслушването днес бе определена при закрити врата, а утре вечер се предвижда да бъде съобщено окончателното становище на председателския съвет на ЕП.

Ключови думи:

Илиана Иванова

АНКЕТА "СЕГА"

Кого бихте подкрепили за кмет на София?