Quantcast
Германия първа последва Фон дер Лайен за отказ от ветото в ЕС | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Чужбина

Германия първа последва Фон дер Лайен за отказ от ветото в ЕС

Олаф Шолц се изказа за преминаване към решения с квалифицирано мнозинство
17 791
 ЕПА/БГНЕС
Олаф Шолц

Германският канцлер Олаф Шолц призова за реформи в ЕС, включително за замяна на принципа на консенсус във външната политика с квалифицирано мнозинство, предаде БГНЕС.

Понастоящем Съветът на ЕС взема решения по външната политика с консенсус. В понеделник председателката на Еврокомисията Урсула фон дер Лайен предложи в интервю за "Политико" правото на вето да отпадне по въпросите на външната политика и разширяването на ЕС.

"Освен това ЕС трябва да се подготви за присъединяването на нови членове. Това означава, че трябва да реформираме вътрешните си структури и процедури. Ето защо съм твърд привърженик на идеята, че трябва по-често да използваме принципа на квалифицираното мнозинство при вземането на решения, например във външната политика", заяви Шолц, пред Бундестага. Според него това ще направи ЕС по-гъвкав при приемането на нови държави-членки, както и ще укрепи демокрацията в ЕС

Квалифицираното мнозинство се прилага в редица области на политиката на ЕС и означава, че общозадължително решение на Съвета на ЕС може да бъде взето, дори ако редица държави членки се противопоставят на него.

Шолц заяви, че политиката на разширяване на ЕС трябва да бъде реформирана. По-конкретно той изрази надежда, че всички държави-членки на ЕС ще подкрепят - интеграцията на Украйна в съюза, а също така се изказа в подкрепа на започването на преговори за приемането на Албания и Северна Македония.

Още

Г-7: Санкциите ще паднат, когато Русия признае провала си в Украйна

28.06.2022

2184
Макрон: ЕС не иска Украйна да прави териториални отстъпки за мир

16.06.2022

Обновена

6207
САЩ обявиха за важно бързото присъединяване на С.Македония към ЕС

04.06.2022

Обновена

9082