Медия без
политическа реклама

"Фрийдъм хаус" оцени България като трайно нестабилна полудемокрация

Американската изследователска група установи неспособност на страната ни да се промени

24 Май 2023
Уикипедия
Сградата на "Фридъм хаус" във Вашингтон

С неласкави определения България бе оценена като неспособна да се промени през последната година. Американската изследователска група "Фрийдъм хаус" я класира в категорията държави с "трайна нестабилност" и я оцени като "полуукрепнала демокрация". От три години тя получава една и съща оценка - 4.50 - по скалата на "Фрийдъм хаус".

"В България, където антикорупционните протести през 2021 г. доведоха до свалянето на консервативната партия на тогавашния министър-председател Бойко Борисов, трайно правителство се оказа трудно постижимо. Четирипартийна коалиция начело с Кирил Петков встъпи в длъжност през декември 2021 г., но разногласия по политически въпроси предизвикаха вот на недоверие през юни 2022 г. Паралелно с това несъгласия, изразени от президента Румен Радев относно предоставянето от България на военна помощ на Украйна, принудиха Петков да използва тайни пътища за доставки (на оръжия и боеприпаси - б.р.) за Киев", пише в доклада.

Определението "полуукрепнала демокрация“ се отнася до страни с коефициент от 4 до 5, като 5-7 се смята за “укрепнала демокрация”. Резултатите на България в детайли изглеждат така: Национално демократично управление - 4.25; Изборен процес - 5.50; Гражданско общество - 5.50; Независими медии - 3.25; Демократично управление на местно ниво - 4.75; Съдебна система и независимост- 4.25; Корупция - 3.75, Процент на демокрацията - 58%. Като сравнение Беларус и Азербайджан, както и държавите от Средна Азия са с коефициенти около 1 и с процент на демокрацията под 10, което ги прави “укрепнал авторитарен режим”. От таблицата се вижда, че погазването на свободата на медиите дърпа най-силно надолу демокрацията в България.

Рейтингът на Унгария се е влошил повече отколкото на всяка друга страна с изключение на Русия, където президентът Владимир Путин рязко затегна контрола след нахлуването си в Украйна.

Парламентарните избори в Унгария "бяха изпълнени с множество нередности, злоупотреби с административни ресурси и изкривявания в медиите", се казва в доклада на организацията, която получава финансиране от държавния бюджет на САЩ, но работи независимо.

"Подкрепяните от правителството клеветнически кампании срещу критично настроени неправителствени организации и членове на Националния съдебен съвет - считан за последния източник на съдебна независимост в Унгария - показаха задълбочаващата се нетърпимост на режима на Орбан към инакомислещите", се казва в доклада.

Докладът противопоставя съпоставя Унгария с Полша и пише, че полските избиратели ще имат по-голяма изборна свобода. Той приветства Варшава за приемането на милионите украински бежанци и отстояването на твърда европейска линия срещу Русия.

"Фрийдъм хаус" класира Унгария като 43% демократична страна, което е спад от 45% година по-рано, докато Полша е стабилна на 59%. Русия се срива от 5% до само 2%.

Най-висока оценка в бившия социалистиччески лагер получава Естония - 83%, следвана от Латвия, Словения, Литва и Чехия. 

Ключови думи:

фрийдъм хаус