Медия без
политическа реклама

24 души са убити при терористичната атака в Дагестан

34 ранени при подпалването на църква и синагога

24 Юни 2024Обновена
Двама от терористи, които бяха ликвидирани
Двама от терористи, които бяха ликвидирани

24 души са убити, а 34 са ранени след нападение на въоръжени лица в Дербент и в Махачкала в руската република Дагестан. За това съобщи главното управление на Министерството на вътрешните работи на Русия в региона. “15 полицаи загинаха, както и 4 цивилни лица”, каза губернаторът на Дагестан Сергей Меликов тази сутрин. Четирима терористи са ликвидирани. Не е ясно обаче колко общо са били терористите и дали някои от тях не са се напуснали Дагестан.

Това е първото от 12 г. насам терористично нападение в Дагестан, отбелязва “Агенцията”. Въоръжени бойци нападнаха православни църкви и синагога в двата града. В Дербент е извършено нападение срещу православната църква "Покров на Пресвета Богородица" на улица "Ленин". Извършителите са избягали с бял автомобил Volkswagen Polo, по-късно са се придвижвали и с Лада ВАЗ 2114. В каналите на Telegram са публикувани видеоклипове, на които се вижда как се стреля по полицейски автомобили.

Почти едновременно с нападението в Дербент става известно за пожара в синагогата на улица "Ермошкин" в Махачкала. Убит е "цивилен от синагогата" в Дербент, съобщава Baza. В Махачкала също е била под заплаха църква - почти двадесет души са се барикадирали в храм в града.

От Министерството на вътрешните работи на Дагестан потвърдиха, че бойците са атакували областната столица паралелно с Дербент. В Махачкала неизвестни лица са обстрелвали пост на пътната полиция на улица "Ермошкин. 

Шамил Хадулаев, председател на Комисията за обществен надзор на Дагестан, пише в своя телеграмен канал, че "отец Николай (протойерей Николай Котелников) е бил убит в църквата в Дербент, гърлото му е било прерязано". Охранителят Михаил в църквата, въоръжен само с газов пистолет, е бил застрелян.

Ръководителят на Сергокалински район Магомед Омаров е задържан във връзка с терористичната атака, съобщиха руските медии. Тримата убити бойци са негови синове и племенник

От четиримата убити бойци трима са идентифицирани, съобщава “Интерфакс”, позовавайки се на източник от правоохранителните органи. Според ахенцията двама са синове на Омаров, а третият е негов племенник. “База” твърди, че синовете на чиновника Осман и Адил Омарови са участвали в нападението срещу синагогата и полицията в Махачкала.

Един от убитите синове на ръководителя на Сергокалински район Магомед Омаров, Осман, се е занимавал със строителен бизнес в Махачкала, притежавал кафене „Лимонада“ в Изербаш и ималвръзки с Турция.

Според ТАСС в дома на Омаров са извършени претърсвания и той е арестуван.

 

  

Четири дни преди терористичната атака в Дагестан Националният комитет за борба с тероризма и Федералната служба за сигурност заедно с губернатора Сергей Меликов обсъдиха мерките за борба с тероризма в републиката и докладваха за „използване на всички възможности за предотвратяване на рискове“, съобщава “Вьорстка”.

В съобщение на уебсайта на ръководителя на Дагестан се отбелязва, че предвид нарастващата туристическа привлекателност на републиката, „въпросите на антитерористичната защита на различни категории обекти изискват особено внимание“.

На срещата е „направена оценка на ефективността на прилаганите мерки за осигуряване на антитерористична защита“ на съоръженията на транспортния комплекс, хотелите и местата за събиране на хора. „След подробно обсъждане на проблемите бяха разработени необходимите съвместни мерки за използване на всички налични възможности на субекта за предотвратяване на възможни рискове“, се казва в съобщението.

  

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Дагестан