Quantcast

Медия без
политическа реклама

Съдът върна търга за 5G честоти на поправителен

Пет компании от телеком сектора критикуват държавата за господството на трите "кита"

Pixabay

На пазара на мобилни и интернет услуги в последните месеци ври и кипи. Отдавна задвижената сделка на бизнесмена Спас Русев за покупка на активи на "Булсатком" с пари на "Виваком" заседна в Комисията за защита на конкуренцията заради жалби на А1 и "Yettel".  Наскоро стана ясно, че "Булсатком" се готви да стане четвърти национален мобилен оператор.  А поредната важна новина е, че търгът за раздаване на честоти за 5G мрежи, в който още през 2021 г. достъп спечелиха трите "кита" - А1, Vivacom и Telenor (сега Yettel), отива на поправителен. 

На телекомуникационния ни пазар се разгаря бизнес война.  Yettel България съобщи във вторник, че прави опит да блокира сделката за "Булсатком".

Комисията за регулиране на съобщенията (КРС) е приключила противозаконно състезанието за раздаване на честоти  за 5G и трябва да повтори процедурата, съобщиха от компанията “Мобилни алтернативни комуникации” АД (МАК). От дружеството се позовават на решение на Върховният административен съд (ВАС) от 13 март 2023 г.  Произнасянето на ВАС е именно по жалба от  МАК.

Акцционерното дружество “Мобилни алтернативни комуникации" е учредено през 2017 г. от пет фирми - “Нетера”, “Телекабел”, “Скат”, “Нет1” и “Телесим”. Целта му е да създаде алтернативен мобилен оператор (MVNO).  MVNO са виртуални телекоми, с които мобилните оператори споделят ползваните честоти. 

България е единствената държава в Европа, която си няма MVNO, подчертават от МАК, като обясняват в какво според тях се коренят проблемите: 

"България беше една от държавите с най-добър интернет в света благодарение на силната конкуренция на многото фирми, които развиха своите мрежи. През последните 10 години обаче тече сливане и окрупняване на телекоми, а мобилните оператори навлязоха в предоставянето на фиксираните услуги у дома - интернет и телевизия. Това доведе до рязко намаляване на участниците на този пазар и съответно навреди на конкуренцията", коментират от МАК.

"Единствените телеком услуги, които според отчетите на КРС показват сериозен ръст, са пакетните предложения с включени мобилни услуги. Цените на тези услуги се повишават непрекъснато от 2 години насам. За да се защити интересът на българският потребител, държавата и регулаторните органи трябва да насърчат конкуренцията на пазара, като създадат условия повече компании да предоставят мобилна услуга чрез познатите по цял свят виртуални мобилни оператори (т.нар. MVNO). България е единствената държава в Европа и почти в целия свят, в която MVNO не съществуват - мобилните оператори отказват да ги пуснат в мрежата си“, твърдят акционерите в „Мобилни алтернативни комуникации“.

Затова компанията предложила решение -  в търга за предоставяне на честоти за 5G честоти през 2021 г. да бъде включено условие фирмите, които ще вземат лицензии, да отворят мрежите си и да ги споделят с алтернативни мобилни оператори. Но Комисията за регулиране на съобщенията си направила оглушки и не включила такова изискване. 

Според основателя и изпълнителен директор на “Телекабел” Ангел Василев “Допускането на конкуренция в мрежите на мобилните оператори чрез създаването на виртуални мобилни оператори ще доведе до по-ниски цени и по-качествени услуги не само на мобилните, но и на фиксираните телекомуникационни услуги, и ще създаде нови перспективи за десетки малки и средни кабелни оператори в България.”

След произнасянето на съда КРС ще трябва да проведе нова процедура за разпределянето на честотите за 5G и в контекста на растящи цени на услугите регулаторът ще защити интереса на потребителите и ще създаде реални условия за стартирането на алтернативни мобилни оператори и в България", подчертават от МАК. 

 

Какво е MVNO

MVNO е компания, която предоставя мобилни услуги, без да разполага със собствена телекомуникационна мрежа, като се споразумява с друг телеком за достъп до неговата мрежа. 

Обикновено MVNO-то осигурява само маркетинг частта и обслужването на клиентите. То определя тарифите и се грижи за бранда и услугите, които предлага. Без да се налага да мисли и да инвестира в инфраструктурата.

Възможно е да разполага с център за съхранение на данни, с което да предоставя облачни решения, но и това може да се наеме чрез стратегическо или само търговско споразумение. Друга опция е да се създаде MVNE – независимо дружество, която води договорките с телекомите и поддържа цялата техническа част, която предоставя на виртуалните оператори и те отговарят само за търговския елемент.

Преди дни новият директор на "Булсатком" Петър Ризов обясни в интервю за "Капитал", че компанията иска да се развива като MVNO и първите, от които ще поиска оферта за споделяне на честоти, са Yettel. 

 

Първи опит

Единственият пример за виртуален оператор в България беше bob. Той ползваше мрежата на „Мобилтел“, като се управляваше първоначално от собственика на телекома – Telekom Austria Group. Впоследствие брандът премина под крилото на българския оператор и от 2016 г. започна закриването му. 

 

Ново поколение

Телекомуникационните компании започнаха изграждане на своите 5G мрежи още през 2019 г. Трите големи телекома проведоха редица тестове и демонстрации на мрежата от пето поколение, в които представиха част от приложенията ѝ пред обществото.

На 6 април 2021 г. КРС проведе търг с тайно наддаване за издаване на три разрешения за ползване на радиочестотен спектър в обхват 3,6 GHz с национално покритие за срок от 20 години. 

Участници в тръжната процедура бяха трите колоса в бранша - А1, Vivacom и Telenor (сега Yettel). Всеки от трите лиценза струва над 4 млн. лева.

5G мрежите използват честоти, които позволяват да се обслужват много повече потребители и устройства едновременно и да доставят данни изключително бързо.

Ключови думи:

телекоми

АНКЕТА "СЕГА"

Колко време смятате, че ще изкара правителството Денков-Габриел?