Quantcast

Медия без
политическа реклама

Строителни предприемачи: В София има мегдан за още жилищни комплекси

Пълно е с пустеещи места в кварталите, които общината трябва да отреди за блокове, твърди браншът

Илияна Кирилова

София не е презастроен град, на един квадратен километър има 2500 жители и по този показател е на едно от последните места сред европейските столици. Това изненадващо обявиха от Националната асоциация на строителните предприемачи (НАСП). Тъй като твърдението е смайващо, от НАСП се опитаха да го защитят с данни за други европейски градове. В Букурещ например плътността на застрояване била 7000 жители на квадратен километър, в Париж - 20 700 жители. Само Скопие било с по-слабо застрояване - 1400 жители на квадратен километър.

Според асоциацията с най-голям потенциал за уплътняване са жилищните комплекси, строени по време на социализма с големи пространства между панелните блокове. Строителните предприемачи все пак подчертават, че новото строителство не трябва да се ограничава само до запълване на междублокови пространства, а трябва да се използва потенциалът на пустеещи части в кварталите.

"Световна тенденция е на териториите на бивши индустриални зони общините да изграждат подходяща инфраструктура и там да се изграждат нови жилищни комплекси. У нас това са т.нар. научно-производствени зони (НПЗ), които Столична община трябва да облагороди и да разреши ново строителство в тях", посочи Георги Шопов, собственик на строителната компания "Тобо груп" и председател на НАСП.

Такива зони има в много столични квартали - "Хаджи Димитър", "Дружба", "Лозенец", района на Сточна гара и дори в централните градски части. Общината обаче трябва да ги отреди за жилищно строителство, защото то е забранено в момента в тези зони. Като похвален пример Шопов посочи кв. "Овча купел 2", където на пустеещ терен е вдигнат нов жилищен комплекс.

От НАСП призоваха още Столична община да изгради и многоетажни паркинги в жилищните комплекси, защото проблемът с паркирането в тях става все по-сериозен. В Дрезден точно по този начин са намерили решение на паркирането - с многоетажни паркинги на калкан, а за паркиране на улицата се налагат огромни глоби, посочиха строителните предприемачи.

От НАСП обявиха, че в никакъв случай не може да се говори за балон на пазара на имоти, защото търсенето на жилища продължава да изпреварва предлагането въпреки значителното повишение на цените.

Цени

Средната себестойност на един квадратен метър жилищна площ на шпакловка и замазка в София в момента е около 820 евро с ДДС, без обаче да се включва цената на земята, твърдят строителните предприемачи. "След миналогодишния ценови ръст, сега до края на тази година не очакваме сериозна корекция нагоре на започнатите проекти", заяви Борислав Точевски от строителна компания "Домекс".

В бъдеще обаче повишението на цените на жилищата е неизбежно. "В България сме в първоначален етап по отношение на цените. В Германия например цената на квадратен метър се движи между 8000 и 4000 евро. У нас на такава цена в момента се строят в пъти по-качествени проекти", посочи Точевски.

Строителните предприемачи обясниха, че спадът на цените на енергоресурсите, започнал от края на миналата година - на природен газ, електричество, горива - не се отразява на цените на строителните материали и те продължават да вървят нагоре. Ако през миналата година поскъпването на арматурно желязо, дървен материал, бетон, тухли е било средно с 27%, то тази година до момента е с още 4% - с по един процент на месец. Според строителните фирми веднъж достигнали такива стойности, материалите няма да понижат цените си. 

За да се тушира поскъпването на новото строителство са необходими законодателни промени, които да направят административните процедури по-бързи и по-лесни, посочи Георги Тошев. От асоциацията настояват да се електронизира целият процес по кандидастване и получаване на разрешителни за строителство и да се намали обемът на документацията. Това ще съкрати сроковете за реализация на проектите с поне две години. В момента строителството на една сграда приключва за 2-3 години, но чакането на разрешителните за строителство удължават процеса с още около две години - време, през което имотите се оскъпяват.