Медия без
политическа реклама

Служебният кабинет брани износа и пристанището на "Лукойл Нефтохим"

Без тях цените на горивата у нас ще скочат значително, посочи премиерът Гълъб Донев и неговите министри

11 Ноем. 2022

Забраната за износ на нефтопродукти на "Лукойл Нефтохим", получени от руски петрол, както и прекратяването на концесията на пристанище "Росенец", дадена на бургаската рафинерия, ще доведе до поскъпване на горивата у нас. Наред с това има опасност и от спиране работата на предприятието. Затова служебният кабинет предприема действия тези рестрикции спрямо "Лукойл Нефтохим" да не се случат и компанията да продължи да изнася без проблем продуктите си, както и да ползва простанищния терминал "Росенец".

Това заявиха днес служебният премиер Гълъб Донев, а след него и вицепремиерът по икономическите въпроси Христо Алексиев и министърът на енергетиката Росен Христов по време на парламентарния контрол.

Депутатът от "Демократична България" Мартин Димитров попита защо служебното правителство тихомълком е взело решение в началото на октомври да разреши на "Лукойл" да остане концесионер на "Росенец" за още 24 години до 2046 г. въпреки санкциите на ЕС по отношение на руските компании и руския петрол заради агресията ѝ срещу Украйна. Димитров зададе и въпрос защо служебният кабинет иска да отмени решението на правителството на четворната коалиция бургарската рафинерия да реализира единствено в страната ни горивата си, получени от руски петрол, за който държавата е издейства изключение от ембаргото на ЕС.

"Това са много важни решения и не е редно да се вземат от едно служебно правителство. Трябваше да се обърнете за консултации с Народното събрание", посочи Мартин Димитров.

Според Димитров свободният износ на горивата на "Лукойл" след 5 декември, ще доведе до силно поскъпване на горивата у нас. Тогава влизат в сила ограниченията за внос на руски петрол в ЕС, които не важат за България, но пък ще предизвикат рязък скок на цените на горива в останалите европейски страни.

Точно на обратното мнение са министрите от служебния кабинет.

"Първо, решение за вдигане на забраната за износа на нефтопродукти на "Лукойл" от 5 декември още не е взето. В момента сме го поставили на обществено обсъждане", посочи премиерът Гълъб Донев. Министърът на енергетиката обясни, че ако наложим забрана за износ, бургаската рафинерия ще се задръсти с продукция, която не може да пласира, защото българският пазар е по-малък от производствения капацитет. Това ще ограничи работата на рафинерията, оттам ще влоши рентабилността й и в крайна сметка ще доведе до спиране и до още по-голямо оскъпяване на крайните продукти като бензин и дизел, смята Росен Христов. "В момента нямаме забрана за износ, но цените на горивата у нас са най-ниските в ЕС", каза енергийният министър.

По повод концесията на пристанище "Росенец" вицепремиерът Христо Алексиев заяви, че прекратяването й би довело до хаос на пазара на горивата и отново би застрашило работата на "Лукойл Нефтохим". Това застрашава работните места на над 1500 души, посочи Алексиев.

Припомняме, че концесията на държавния пристанищен терминал  "Росенец" бе дадена на "Лукойл Нефтохим" за 35-годишен срок през 2011 г. Това е единственото пристанище, където може да се разтоварва петрол. "Служебното правителство взе само решение за неприлагане на санкциите чрез дерогацията и за непрекратяване на договора. Договорът на концесия нито е удължаван, нито е променян по някакъв начин", подчерта Алексиев.

По думите му при прекратяване на концесията държавата е застрашено от много сериозни искове. "На първо място - за възстановяване направените вече инвестиции. На следващо място, държавата чрез прекратяване на концесията ще се лиши от допълнителни инвестиции в размер на около 25 милиона евро и от допълнителни приходи от концесионни такси в размер на около 23 милиона евро", посочи Алексиев.

Той посочи още, че е много трудно пристанището да бъде оперирано и от друг оператор без съгласие с "Лукойл Нефтохим", защото една част от съоръженията са негова собственост. Затова прекратяване на концесията би предизвикало нарушаване на нормалната работа на рафинерията, което щяло да доведе до дефицити на горива, а от там до вдигане на цените. Вицепремиерът Алексиев уточни, че едно редовно правителство, ако реши, може да прекрати концесионния договор.

Още по темата