Медия без
политическа реклама

Отсрочката ще важи за всички видове кредити

Фирми и граждани ще може да кандидатстват до края на юни

05 Апр. 2020Обновена
Илияна Кирилова

Отсрочването за изплащане на кредити ще важи за всички видове кредити - потребителски, ипотечни и фирмени. Това обяви пред БНР председателят на Асоциацията на банките в България Петър Андронов.

"Клиентите ще стигнат до споразумение с банките за нов погасителен план, като за определен период от време те ще изберат дали да погасяват само главницата, или главницата и лихвата едновременно“, разказа замисъла на банките Андронов.

Той отново не посочи за какъв период от време банките ще отсрочат вноските по заемите на изпадналите във финансови затруднения заради коронавируса клиенти. И обясни, че този срок все още не е одобрен от БНБ в началото на новата седмица. Масово в Европа държавите приемат 6 месечен мораторуим, а страни като Италия и Румъния дадоха 9 месеца отсрочка за кридитополучателите.

Възможност за кредитна ваканция ще имат тези кредитополучатели, които до 1 март редовно са обслужвали задълженията си, както и тези, които по време на извънредното положение са направили просрочия до 30 дни, обясни Андронов.

Процедурата за кандидатстване ще бъде опростена и ще се изискват минимален брой документи - гражданите, за да докажат спад на доходите в домакинството, а бизнесът, че са от засегнатите от ограниченията сектори.

Андронов изрази надежда, че по-голямата част от гражданите и фирмите, ще продължат да изплащат кредитите си по оригиналните си договори, тъй като не са засегнати до този момент от коронакризата.

И дебело подчерта, че става дума за отсрочване на задълженията, а не за опрощаването им.

Шефът на банковата асоциация заяви, че мярката е "подадена ръка" за няколко месеца към хората и бизнеса. В същото време тя не трябва да навреди на общата стабилност на банковия сектор. 

„След евентуалното одобрение на Централната банка очаквам всички банки да оповестят какви са условията, както и начина и ред, по който ще влязат във връзка и ще работят по изпълнение на тези мерки. Срокът на кандидатстването по тази процедура е до самия край на месец юни, затова не е необходимо всички да се втурнат сега. Нека първо да се консултират, да следят указанията и да изберат подходящия момент“, каза банкерът

Петър Андронов коментира и взетата от правителството мярка Българската банка за равитие (ББР) за гарантира със 700 млн. лв. отпускането на кредити за граждани и фирми. "Трябва много правилно да се структурират двата финансови инструмента на схемата, защото може и да не сработят", предупреди банкерът. Той съобщи, че по тази схема фирмите ще може да получат кредитиране до 2 млн. лв., за да продължат дейността си. Работници и служители, излезли в неплатен отпуск, пък ще може да получат до 1500 лв. безлихвени кредити.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата