facebook
twitter

ГОРЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Кризата сви печалбата на банките с над 37%

Намаляват заемите за бизнеса и домакинствата, нарастват лошите кредити
1 461
 Илияна Кирилова

Икономическата криза, породена от коронавируса, засегна и финансовите резултати на банките. Чистата им печалба за първите пет месеца на годината е 476 млн. лв., показва статистиката на БНБ. Това е с 37.5% по-малко спрямо същия период на миналата година.

Май е пореден месец от началото на годината, в който се наблюдава спад на банковите печалби спрямо миналогодишните, но ефектът от кризата се усеща с все по-голяма сила. Нетните доходи от лихви са намалели до 1.080 млрд. лв. при 1.147 млрд. година по-рано. По-ниски са и приходи от такси и комисиони - 394 млн. лв. в края на май при 453.7 млн. лв. година преди това.

В същото време банките правят по-големи разходи за обeзцeнĸa на лоши кредити - сумата е 260 млн. лв., което е двата пъти повече спрямо миналата година и с 69 млн. лв. повече от април т.г. Това се случва при положение, че през май започна да действа мораториума върху кредитите на граждани и фирми, които поискаха отсрочки до 6 месеца на вноските заради пандемията.

Коронакризата се отразява и на кредитирането. Кредитният портфейл на банковата система, който неизменно растеше през последните години и месеци, през май намалява спрямо същия месец на 2019 г. Спадът е със 166 млн. лв., като обемът на отпуснатите до момента кредити достига 66.7 млрд. лв. В това число е отчетено намаление на заемите на бизнеса със 197 млн. лв., което е 0.5%, а на домакинствата - с 34 млн. лв. или 0.1%. Трябва да се отбележи, че този спад на кредитния портфейл на банките е на фона на стартиралата в началото на май антикризисна програма на ББР за безлихвено кредитиране, подпомогната с 200 млн. лв. от правителството. През май обаче бяха отпуснати едва 20 млн. лв. от този бюджет.

В същото време кризата не се отразява съществено върху спестяванията на бизнеса и гражданите. В края на май депозитите на домакинствата са се увеличили със 142 млн. лв. или 0.2%, и на фирмите - с 245 млн. лв., 0.9%.

Ключови думи:

печалба, банки
8

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Банките вече са разсрочили над 25 000 кредита

29.04.2020

232 1
Фирми за бързи заеми тормозят длъжници въпреки извънредния закон

22.04.2020

ЛЮДМИЛ ИЛИЕВ

4197 10
Кабинетът ще спасява бизнеса със заеми за 4.5 млрд. лв.

21.04.2020

МИЛА КИСЬОВА

3316 18

Коментари

greenville

Отивам до една от банките да си изтегля малко джобни..Оказва се,че съм си забравила картата и вместо от банкомат, тегля от каса. Такса 3,50 словом три лева и петдесет стотинки!!!!!!!!!!  за да си изтеглиш 100 лева от собствената си сметка??????

Умопомрачително......

И после-що не сме обичали банките.

 

 

Luckbox

Боло, не знам с какво се занимаваш и какъв ти е начинът на живот, но за повечето от нас е абсолютно невъзможно да не ползваме банка. 

Аз лично имам сметка в Revolut и е супер, но дори и Revolut не може на 100% да замести българска банка. 

Shintoabe new
снимка на Shintoabe new

А таксите за броенето на пари! Вече и при влизане в банка ще искат такса.

Интервал

Дали има вероятност поне за една година да не отчетат рекордни печалби или едва ли? Имотната криза не успя, та някаква корона-пиеска ли ще успее :)

Lerin

В почти всеки сектор ще има спад на печалбите, освен във фармацефтичния. Пак е добре, че не се говори за загуби.

indiec

Д ане смесваме реалната икономика с финансите, нъдето могат да правят всякакви врътки. За съжаление, банките не са онова, което бяха.

Luckbox

Абе банките може да са всякакви и няма да тръгна да ги защитавам, ама те все пак са огромен индикатор за състоянието на икономиката. Глупаво е да се злорадства при проблеми в банковия сектор - няма как да има ''реална икономика'' (каквото и да означава това) без здрав банков сектор. 

sega_veteran

Те си мислят, че по условие на задачата банките винаги са извън кризите и винаги са на печалба.

Да, ама не.

Като почнат да съкращават не само касиерки и чистачки, а почнат и мениджъри на средно и високо ниво, ще се усетят.

Имаше един подобен американски филм с Бен Афлек, Кевин Костнър, Томи Лий Джоунс

/Кариеристите The Company Men 2010/

Трима от най-влиятелните членове на институцията ще трябва да се сбогуват с мечтания от всички начин на живот след като биват освободени от работа с настъпването на финансовата криза. Край с купищата пари и безкрайните бюджети, ще съумеят ли да се впишат в новия си начин да живот и ще успеят ли да запазят семействата си?

Влез или се регистрирай за да коментираш