Quantcast
Комисията за финансов надзор отново нагло си вдига заплатите | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Комисията за финансов надзор отново нагло си вдига заплатите

7 729
 Илияна Кирилова

В кризата дори и Комисията за финансов надзор (КФН) планира да вдигне заплатите на своите служители, въпреки че те са сред най-добре платените в държавната администрация и в никакъв случай не са изложени на първа линия в борбата с COVID-19.

Между първо и второ четене на Закона за държавния бюджет за 2021 г. депутатите от ГЕРБ предлагат поправка в първоначалните разчети за КФН, с която текущата издръжка се завишава с 1.321 млн. лв. По-голямата част от допълнителната сума - 1.198 млн. лв., отива по перото "възнаграждения на персонала". С останалите 123 000 лв. се увеличава максималният размер на новите задължения за разходи, които комисията може да натрупа през 2021 г.

Допълнителните средства ще бъдат за сметка на парите, които комисията внася в държавния бюджет от глоби и санции. През последните години този трансфер е 3 млн. лв., но догодина ще бъде намален с въпросните 1.321 млн. лв.

От началото на 2018 г. КФН стана държавната институция с най-високите възнаграждения, наред с тези в БНБ, след като бе променен моделът ѝ на финансиране. Оттогава комисията, в която работят около 200 души, се издържа единствено от годишните такси на компании, които тя надзирава - застрахователни и пенсионни дружества и инвестиционни посредници. За целта тези такси бяха увеличени драстично - 3-4 пъти, като годишно формират бюджет от малко над 20 млн. лв.

Тогавашната шефка на КФН Карина Караиванова успя да защити пред парламента тезата, че служителите в регулаторния орган не може да получават драстично по-ниски заплати от работещите в частните компании, които трябва да надзирават. Както и че с по-високите възнаграждения се разчита да бъдат привлечени качествени експерти.

В резултат на новия модел на финансиране от такси, събирани от частния бизнес, възнаграждението на председателя на регулатора скочи на 13 148 лв., а на заместниците - на 12 000 лв. Директори на дирекции се сдобиха със заплати от 5133 лв., актюерите - с 4500 лв., главните експерти - с 2893 лв., старшите експерти - с 1989 лв., а младшите - с 1472 лв.

Пред бюджетната комисия, при първото четене на закона за държавния бюджет, председателят на КФН Бойко Атанасов обясни на депутатите, че допълнителната сума, с която иска да се завишават разходите за персонал, ще отиде за вдигане на заплатите само на експертния персонал, без ръководството.

Оказва се, че комисията продължава да изпитва трудности да наеме финансови анализатори, актюери и други експерти, въпреки значително увеличените заплати преди три години. "Средната заплата не надвишава 3300 лв.", посочи като извинение Атанасов.

Той обясни още, че през последните години значително са скочили вноските на КФН в европейските надзорни органи, в които членува. "Ние сами си плащаме членския внос, който вече достига 2.6 млн. лв. годишно. Така намаляват разходите за надзорни мерки", каза шефът на КФН.

Ключови думи:

КФН, разходи, заплати, бюджет
14

Влез или се регистрирай за да коментираш

Още

Светът е похарчил $1.93 трлн. за оръжия през 2020 г.

26.01.2021

693 12
Над 2 000 000 км навъртяха автомобилите на НСО през 2020 г.

22.01.2021

МАРТИН ГЕОРГИЕВ

1381 10
Правителството не успя да похарчи планирания бюджетен дефицит

01.01.2021

1910 6

Коментари

Льо Клер

Тогавашната шефка на КФН Карина Караиванова успя да защити пред парламента тезата, че служителите в регулаторния орган не може да получават драстично по-ниски заплати от работещите в частните компании, които трябва да надзирават.

 

Че кой се е съпротивлявал? В тази комисия е родата на депутатите. Калинки и каринки! Колко скандали проспаха!

inventus

Те поне да надзираваха нещо...халал да им бяха заплатите...

bay Dragan

Клатикурни структури.

indiec

Тази комиисия (КФН) е силно подобна на онази, която наскоро разтуриха (Комисията по хазарта).

HUMANOID
снимка на HUMANOID

нашите управляващи май съвсем се самозабравиха,

дано на следващите избори и ние народа да забравим да гласуваме за тях...

...това е просто и логично...

magina7

Ми те са там за да получават свръх ЗАПЛАТИ,не да правят нещо.Нещо свръх специалистите не видяха КТБ като пирамида.Не видяха и фалита на застрахователно дружество Олимпик, макар да имат и отдел застрахователен надзор. Инак заплатите им ще гонят 20 000 лв.за нищо неправене.

Sine_metu

младшите експерти - с 1472 лв.

 

Средна заплата през 2019 г. на човек, следвал 6 години най-тежката дисциплина, специализирал още 3 години, работещ на смени... колко от вас имат представа само това какво е? дори нищо да не вършиш, само да отиваш някъде 12 часа дневна, утре 12 нощна, компенсация и пак, година след година в делник и празник... човек, който в постоянен риск за себе си и за семейството носи отговорността за здравето и живота ни - 1 400 лева

 

Стига ли до съзнанието ви в какво „нещо“ живеем?

Sine_metu

Карина Караиванова успя да защити пред парламента тезата, че служителите в регулаторния орган не може да получават драстично по-ниски заплати от работещите в частните компании

 

Драстично... Единици мерки за цинизъм.

А какво ще кажат за тезата, че при годишна заплата на българския лекар 16 000 лева, в Германия средната му е 116 000 евро?

HUMANOID
снимка на HUMANOID

Чета и много, ама много се ядосвам, пак чета и пак се ядосвам,

някой може ли да ми каже ядосването вредно ли е или е полезно,

защото според един мой познат, та той ми развива една теория,

че ядосването било даже полезно и удължавало живота...

а дали е така, кой, кой ще ми каже.... 

inventus

Направи така че не ти а те да се ядосват. С каквото можеш и доколкото ти стигат силите.Ако това не свърши работа става и с тоягата. Тогава този който те е ядосал след като се освести в реанимацията осъзнава че не ти а той има проблем.

Калпазанче

Недопустимо е съгласно финансовата теория, регулаторен или наказващ орган да се издържа за сметка на наложените санкции. Това прави органът пристрастен при проверките спрямо поднадзорните лица. Глобите стават цел, а не  крайно средство за въздействие при нарушение на някое правило, които в този сектор са безброй , а бизнеса доста сложен.

"Девойката" лапа яки кинти, още от времето на членството си в Комисията по хазарта.

О С Т А В К А!

d5555

На фона на мизерните заплати на българите тия гробарски хрантутници здраво захлебват.

Sine_metu

Вт., 17/11/2020 - 13:42 (нов)

inventus

Направи така че не ти а те да се ядосват. С каквото можеш и доколкото ти стигат силите. Ако това не свърши работа става и с тоягата.

 

Май натам вървят нещата.

Не че нещо, но като гледам - популярна тема, а още нито едно щатно тролче не ръси малоумия. Усещат те, непоръбеничките

inventus

Понеже се опасявам че ще ме баносат за "език на омразата" искам дебело да подчертая че използването на тоягата трябва да става с любов а не с омраза. Което на практика означава следното:налагаш го с тоягата и му говориш любовно...колко много го обичаш и уважаваш и как искаш той непременно да влезе в правия път ...но за това е нужно да изживее своя катарзис...в реанимацията. И ти му помагаш за това макар и с неудоволствие. На такива йезуити-по йезуитски! Игнацио Лойола би се гордял с мен.

Влез или се регистрирай за да коментираш