Медия без
политическа реклама

Кметове от Южното Черноморие измислиха авиокомпания "Burgas Air"

Местната власт се опитва да спаси замиращия трафик на летище Бургас

18 Март 2024Обновена
От години кметове и хотелиери от Южното Черноморие недоволстват от концесионера "Фрапорт", че с предимство развива летището във Варна, а бургаското работи само през лятото
архив
От години кметове и хотелиери от Южното Черноморие недоволстват от концесионера "Фрапорт", че с предимство развива летището във Варна, а бургаското работи само през лятото

Кметове от Южното Черноморие и представители на туристическия бранш родиха екзотичната идея да създадат нова авикомпания, която да спаси замиращия трафик на летище Бургас. На среща, организирана от областния управител на Бургас Пламен Янев, бе обсъден идеен проект със заявката, че до април ще бъде представен и бизнес план с повече конкретика.

Предвижда се създаване на авиокомпания "Burgas Air", позиционирана в Бургас, която да бъде собственост на общините от региона. 

Наскоро хотелиери и кметове от Югоизточна България, начело с градоначалника на Бургас Димитър Николов, излязоха с гневна позиция срещу концесионера на бургаското летище "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт", когото обвиниха в умишлено пренасочване на трафика от бургаското към варненското летище и съсипване на туризма по Южното Черноморие. Недоволството тлее от години, като местните представители на туристическия сектор обвиняват "Фрапорт", че дава предимство на развитието на аеропорта във Варна, на което също са концесионери. От компанията отговориха, че авиокомпаниите са тези, които решават дали да разкриват или закриват нови маршрути, включително и целогодишни линии.

Идеята за създаване на нова авиокомпания е съвсем сурова. "Проектът е създаване на редовни линии за полети от Бургас, които да са базирани на т.нар. "етнически трафик" - например българите, които живеят в Германия и които в момента са 400 000, както и българите, които живеят в района на 100 км радиус от летище Бургас. Към този "етнически трафик" ще бъдат продавани допълнително седалки на туроператорите, като един самолет ще лети редовни линии от Бургас, а други два - с други авиокомпании на т.нар. "мокър лизинг", обясни пред БНР Момчил Камбуров, който представи проекта за нова авиокомпания. По думите му така ще се намали стопанският риск за новосъздадената фирми, като дейността се разпредели в две отделни зони - редовни линии и мокър лизинг.  Предвижда се самолетите първоначално да не са собствени, а да са под наем.

"Лицензирането на нова авиокомпания, както и първите година-две са много трудни и е необходимо много добре да се подготви финансирането на тази авиокомпания. Намирането на състав също е много голям проблем в авиацията в световен мащаб. Необходими ще са 10 до 15 мениджърски позиции, за които трябва висококвалифицирани кадри с опит. Проблем има и с пилотите на самолети, няма пилоти в световен мащаб. Стартираща авиокомпания е много скъпо удоволствие и трябва много внимателно да се анализират нещата", предупреди Стефан Трифонов, изпълнителен директор и съдружник в авиокомпанията Electra Airways.

Според него добре трябва да се обмислят и дестинациите - освен полети до Германия, за бургаското летище са подходящи също до Испания, Англия и Кипър. 

На срещата кметовете отново са коментирали необходимостта от преразглеждане на концесията на летище Бургас и сезирането на транспортното министерство по този въпрос. Местната власт, както и туристическият бизнес смятат, че двете морски летища не трябва да се стопанистват от един и същи концесионер, защото така се убива конкуренцията и развитието им.

ФОНД ЗА РАЗВИТИЕ НА ЛЕТИЩЕТО

Кметът на Поморие Иван Алексиев лансира идеята за създаване и на специален фонд за развитие на бургарското летище, в който да се включат всички 13 общини в областта. Този фонд е различен от съществуващия фонд Алианс "Българско Черноморие", който общините създадоха с концесионера "Фрапорт Туин Стар Еърпорт Мениджмънт" за реклама на Южното Черноморие.

"Предлагам кметовете на 13-те общини в Бургаско да създадем сдружение с нестопанска цел, с което ясно да заявим, че искаме тези пари да отиват за закупуване на авиолинии. Ще водим преговори с авиопревозвачите и ще поставим условията на концесионера как да работи", посочи кметът на Поморие, цитиран от travelnews.bg. Искането му е във фонда всяка община да внася по 2 лева за всеки гражданин, като общата сума ще достигне до близо 700 000 лева. 

Междувременно община Бургас се кани да прекрати членството си в Алианс "Българско Черноморие", съобщи БТА. Кметът Димитър Николов е представил докладна записка до общинските съветници. Организацията беше учредена по инициатива на концесионера на летищата в Бургас и Варна преди няколко години и обедини редица представители на различни курорти, хотели, авиокомпании, туристически камари. Съгласно устава на сдружението годишният членският внос на общините се определя като процент от годишния приход от туристически данък.

"Към момента в Алианс "Българско Черноморие" не са привлечени нито други черноморски общини, нито Министерството на туризма. Видно и от дигиталната платформа под бранд "Българско Черноморие" приоритетно се рекламира и развива българско Северно Черноморие. Не се полагат очакваните усилия по позициониране на южното като атрактивна, иновативна и устойчива туристическа дестинация. Не е осигурена среда за сътрудничество между местните представителите на туристическия бранш и авиационния сектор, а продължава да се разчита на ресурс от общините", пише в мотивите си кметът на Бургас Димитър Николов.

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

летище Бургас