Quantcast
Изграждането на "Балкански поток" приключи | СЕГА
facebook
twitter

ВОДЕЩИ НОВИНИ / Икономика

Изграждането на "Балкански поток" приключи

Сърбия и Унгария завършиха последния етап
6 612
 ЕПА/БГНЕС

Сръбската компания "Сърбиягаз" и унгарската FGSZ свързаха на границата с Унгария тръбите от газопровода "Балкански поток", съобщи РТС, цитирана от БГНЕС. По него в бъдеще ще преминава газ от Турция до Централна Европа през България и Сърбия. Първите количества транзитен газ за Централна Европа се очакват на 1 октомври.

В този бранш, свързването на две тръби, които идват от две различни държави, се нарича златна връзка. Когато се стигне до златна връзка, това означава, че проектът върви към приключване и доставката на газ ще започне скоро, обяснил е Ференц Саболч - председател на управителния съвет на FGSZ.

Генералният мениджър на „Сърбиягаз“ Душан Баятович каза, че по този начин е сложен край на дългогодишните усилия, с която страната най-накрая е решила въпроса за доставките на газ от друг източник, а не само през Украйна.

За изграждането на своята част от „Балкански поток” България инвестира между 2 и 3 милиарда лева. Газът, който ще преминава през него, ще бъде почти изцяло руски, което означава, че ролята му за разнообразяването на енергоизточниците за нашата страна, ще бъде на практика нулева. Обслужването на кредитите, взети за изграждането на тръбата на българска територия, ще тежи дълги години върху българските данъкоплатци. Освен това тръбата ще се използва само за транзит на газ от Турция към Сърбия, но не и за газоснабдяване на клиенти в Северозападна България.

 

 

Още

Сърбия изкара БТР, изтребители и хеликоптери на границата с Косово

27.09.2021

734
Унгария стана влекач на Сърбия в ЕС

09.09.2021

3823
Президентът на Черна гора повежда религиозен бунт

05.09.2021

Обновена

7945