Медия без
политическа реклама

Гърция ще облага с 90% данък свръхпечалбите на енергийните компании

Извънредната мярка ще действа със задна дата от 1 октомври 2021 г.

28 Май 2022
Илияна Кирилова

Кабинетът на Мицотакис в Гърция предлага свръхпечалбите на компаниите от енергийния сектор да бъдат обложени с 90 на сто извънреден данък. Идеята се е харесала на председателя на Европейската централна банка (ЕЦБ) Кристин Лагард на Световния икономически форум в Давос, пише гръцкият вестник „Имерисия“, цитиран от БТА. На срещата в тя е предложила примерът на Атина да бъде последван и от други държави.

От енергийното министерство на Гърция вече са внесли за гласуване в парламента законопроект, в който се предвижда извънредно облагане на свръхпечалбите, отчетени в периода 1 октомври 2021 г. - 30 юни 2022 г.

В началото на месеца излязоха данни, според които свръхпечалбите на компаниите за производство на електроенергия в южната ни съседка възлизат на половин милиард евро. Идеята е с данъка върху печалбите да бъдат субсидирани сметките за ток на домакинствата в страната.

„Правителството е тук и ще бъде тук за всеки гражданин, който изпитва трудности“, е заявил Мицотакис на състояло се по-рано днес заседание на кабинета. По думите му в енергийния сектор на страната се прилага една от най-мащабните програми за подкрепа в Европа, а от 1 юли влиза в сила нов механизъм, с който ще постигне още по-голям баланс в сметките за електроенергия, въпреки че енергийната криза продължава.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата