Медия без
политическа реклама

Енергийната комисия "забрани" напълно руския петрол от 1 март 2024 г.

Ограничението за износа на горива от рафинерията в Бургас влиза в сила още от Нова година

БГНЕС
Гласуването в енергийната комисия този път мина без караници.

Парламентарната енергийна комисия най-сетне взе решение за преждевременното прекратяване на петролната "дерогация". Вносът на суров руски петрол ще бъде напълно забранен от 1 март, а още от 1 януари "Лукойл Нефтохим" ще може да изнася само продукти, които са произведени от неруски нефт, решиха депутатите.  

Месеци наред в Народното събрание усилено се обсъждаше законопроект, предвиждащ забрана на вноса на руски петрол най-късно до края на тази година.

До този вариант се стигна след продължили месеци люти спорове между партиите от "сглобката". Това решение на енергийната комисия за датите обаче не е окончателно, предстои то да бъде обсъдено и гласувано и в пленарната зала.

Откритият от депутата на ГЕРБ Делян Добрев огън срещу кабинета заради дерогацията за вноса на руски петрол от “Лукойл Нефтохим Бургас” прерасна в широк политически фронт.

Комисията гласува и "замразяване" на извънредната газова такса, въведена на хартия от октомври, с която трябваше да се облагат доставките по газопровода "Балкански поток". Идеята на българското правителство вноските да се плащат от доставчика "Газпром", но получателите на руски газ и най-вече Унгария и Сърбия, се възпротивиха, че това ще повиши цените. После се разбра, че и не е много ясно как може да бъде принуден "Газпром" да плаща въпросната такса - 20 лв./мВтч.   

Оказа се, че и Австрия има възражения и че е поставила въпроса в контекста на приемането на България в Шенген. В крайна сметка управляващите засега се отказват от прилагането на идеята.