Медия без
политическа реклама

"Булгартрансгаз" бави газовите връзки до Банско, Разлог, Хисаря

КВЕР пита преносното предприятие чии интереси прокарва през 10-годишния си бизнес план

Важното заседание за инвестициите в националната газова мрежа през следващите 10 години не бе уважено от настоящия директор на "Булгартрансгаз". Енергийното министерство, което в момента се ръководи от бившия шеф на това държавно предприятие (Владимир Малинов) също не изпрати участници.
Важното заседание за инвестициите в националната газова мрежа през следващите 10 години не бе уважено от настоящия директор на "Булгартрансгаз". Енергийното министерство, което в момента се ръководи от бившия шеф на това държавно предприятие (Владимир Малинов) също не изпрати участници.

"Булгартрансгаз" отнесе сериозни критики за плановете си за инвестиции до 2033 г., които бяха тема на открито обществено обсъждане в сряда, организирано от Комисията за енергийно и водно регулиране. Какъв е смисълът газопреносният оператор да пише 10-годишни планове, ако после не ги изпълнява, риторично попита председателят на КЕВР Иван Иванов по време на дискусията.

Свързването на общини като Банско, Разлог, Хисаря, Приморско с националната газова мрежа необяснимо е изпаднало при актуализирането на мащабната програма на държавното предприятие за 2024-2033 г. Добре е, че "Булгартрансгаз" (БТГ)  работи по важни трансгранични проекти като  Вертикалния газов коридор, но трябва да отдели много повече инвестиции за вътрешния пазар, единодушни бяха участниците в обсъждането. 

Изграждането на отклонение към Банско и Разлог за пореден път се отлага  - сега с нови 3 години, а претекстът е, че излизало скъпо и можело да е рентабилно само ако се осигури поне 75% външно финансиране, при това безвъзмездно, а такива пари не са намерени. Това твърдят от БТГ. Става дума за  газопровод с дължина 37 км. 

Парадоксът е, че преди повече от 10 години от самия "Булгартрансгаз" лансираха в тогавашния си план за развитие "ръкава" към Банско, като обясняваха колко ефективна и полезна ще е тази инвестиция. Нещо повече, през май 2014 г. предприятието се похвали, че е подписало договор с Европейската банка за възстановяване и развитие с пари от фонда "Козлодуй" да се финансират три нови газопреносни отклонения -  до Свищов, Панагюрище, Пирдоп, Банско и Разлог. Общата стойност на трите проекта бе оценена на 21.79 млн. евро - 11 млн. евро безвъзмездна помощ плюс 10.79 млн. евро участие на “Булгартрансгаз”.

Районът с процъфтяващ туризъм отдавна е газифициран с частни инвестиции, но абонатите се снабдяват с компресиран газ, който се доставя не по тръба, а се вози с автоцистерни (които при зимни условия трудно преодоляват прохода Предела). Доставките с трейлъри били временно решение - до прокарването на газопроводно отклонение.

Сега от "Булгартрансгаз" не успяха да дадат смислено обяснение защо толкова години мотаят този проект. Само казаха, че направили актуализация на необходимите пари, като взели предвид подобни осъществени вече проекти, и сметките вече не излизали.

Светослав Иванов, председател на Асоциация "Природен газ", обори с примери и числа оправданията на държавния газопреносен оператор. БТГ е инвестирал в тръба до Силистра, която е 80 километра, а потреблението е само 10 000 мегаватчаса годишно. Изградено е и газово отклонение до Пирдоп и Панагюрище, като няма данни то да е ползвано. До Свищов вече стига 42-километрова връзка, която се ползва предимно от едно предприятие. В същото време се оказва, че няма пари проекта за Банско-Разлог, където и в момента има потребление над 30 000 мегавата годишно, а с пускането на 37 км газопровод консумацията ще се удвои и битовите абонати ще се увеличат многократно, обясни Светослав Иванов. 

Заради масовото използване на твърди горива за битово отопление Разложката котловина е "отличник" по концентрация на прахови частици, стана ясно от изказванията на представители на местната власт от Банско и Разлог. 

В пренебрегнатите от "Булгартрансгаз"  Банско и Разлог има 50 км разпределителна мрежа, обхващаща над 150 стопански и  500 битови клиенти с над 30 хил. мвтч годишно потребление, в същото време през 2023 г. са завършени газопроводите до Пирдоп, Панагюрище, Свищов - при положение че на територията на трите общини няма и метър газоразпределителна мрежа, отбеляза Анна Прешелкова, изпълнителен директор на "Овергаз Мрежи".  

От "Аресгаз" посочиха като аналогичен случай изключването на газопровода до Хисаря, Сопот, Карлово от инвестиционния план на "Булгартрансгаз". В писмо до КЕВР и до БТГ компанията настоява проектът да влезе в списъка за изпълнение в актуализирания план.   

Председателят на КЕВР Иван Иванов също разкритикува двойния аршин, който държавното предприятие прилага, като се фокусира върху едни инвестиции и неглижира други. Той директно попита  представителите на БТГ чии интереси се прокарват с избора на проекти. Доц. Иванов обърна внимание на разширяването на газохранилището в Чирен. Той изрази опасения, че то ще обслужва най-вече "Балкански поток" - газовата тръба, която е над 80% резервирана от руската "Газпром експорт", а само 20% ще могат да се ползват от други компании, които искат да пренасят и нагнетяват газ в Чирен.

КЕВР поръча на "Булгартрангаз" да поработи още върху 10-годишния си план, като го съобрази с отправените забележки и становища. Председателят на енергийната комисия обяви, че насрочва следващото обсъждане  - вече на закрито заседание, за 31 юли. 

 

(Не)извинено отсъствие 

Лошо впечатление направи отсъствието на изпълнителния директор на БТГ Кирил Равначки  от днешната дискусия. Представител на КЕВР отбеляза, че това вече става порочна традиция - в последните 10 години шефовете на преносния оператор редовно "пропускат" обсъжданията на инвестиционните планове. От БТГ казаха, че директорът им планирал да участва, но внезапно го извикали на някаква "спешна" среща. Не се разбра с кого. 

 

Последвайте ни и в google news бутон

Ключови думи:

Булгартрансгаз