Quantcast

Медия без
политическа реклама

Азерският газ покрива над 50% от цялото потребление на България

КЕВР допуска леко поскъпване на топлата вода и парното от 1 юли

БГНЕС

Очертават се нови понижения на цената на природния газ у нас. Въпреки това Комисията за енергийно и водно регулиране не обещава поевтиняване на парното и топлата вода от 1 юли и дори допуска леко поскъпване. Това стана ясно на заседанието на КЕВР в сряда, на което бе обсъдено заявлението на "Булгаргаз" за цената на синьото гориво през април. И още - от данните, предоставени на КЕВР от "Булгаргаз", става ясно, че над половината от потреблението на страната в момента се покрива от евтиния азерски газ. 

Към момента сметките на държавното предприятие сочат, че през април природният газ може да поевтинее с около 8% през април и да се продава за около 98 лева за мегаватчас без такси и налози. А цената за май може да е още по-ниска - около 88 лв. за МВч, обясни директорът на "Булгаргаз" Деница Златева на заседанието.

Ако тази тенденция се запази, има вероятност парното и топлата вода да запазят сегашните си тарифи и през идния отоплителен сезон, посочи председателят на енергийния регулатор Иван Иванов.
„Намаляването на цената на природния газ ще се отрази благоприятно и води към запазване или минимално повишение на цената на топлинната енергия. Това обаче ще стане ясно след анализи в края на юни, а на 1 юли регулаторът ще се произнесе с ценовите си решения“, заяви доц. Иванов.
 

"В ценовия микс за април е включено цялото количество природен газ, доставян по интерконектора „България – Гърция“ (IGB), по дългосрочния договор с Азербайджан. Тези количества покриват 51,9 % от потреблението в страната и имат ключово значение за постигане на благоприятни цени на синьото гориво", поясняват от енергийната комисия.

В априлския микс влизат и два договора за втечнен природен газ (ВПГ) с търговци от региона. Договорите са сключени след тръжна процедура при изисквания за минимална доставна цена и предложен начин на плащане, посочват от КЕВР. Има и "квота" за скъпия газ от Чиренското хранилище, който беше нагнетен миналата есен, когато цареше огромна несигурост, всички европейски страни трескаво попълваха запасите си и цените бяха безпрецедентно високи. 

По повод на критиките на бизнеса, че цените у нас са прекалено високи на фона на все по-ниските котировки на европейските борси, от "Булгаргаз" обясниха, че без чиренския газ щяло да е с 15% по-евтино. Директорката Златева призна пред КЕВР, че друг фактор били по-високите разходи на дружеството, свързани с доставките на втечнен газ.  

 

 

 

Ключови думи:

цена на природния газ