Медия без
политическа реклама

"АЕЦ Козлодуй - Нови мощности" номинира "Хюндай" за строител

Тепърва ще се водят преговори за цена, срокове и финансиране на 7-и и 8-и блок

16 Февр. 2024
"АЕЦ Козлодуй Нови мощности" е дъщерно предприятие на "АЕЦ Козлодуй".
"АЕЦ Козлодуй Нови мощности" е дъщерно предприятие на "АЕЦ Козлодуй".

„АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ ще започне преговори с Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd за изграждането на 7-и и 8-ви блок на площадката в Козлодуй. Специална комисия е разгледала заявките на петте кандидати и е избрала корейската компания, съобщиха от "АЕЦ Козлодуй – Нови мощности“ - дружеството, което е създадено специално за ядрения проект.

Разгледани си били документите на: Fluor B.V., Bechtel Nuclear Power Company Limited, Hyundai Engineering & Construction Co.,Ltd., консорциум с лидер China National Nuclear Corporation Overseas Ltd. и партньор China Energy Engineering Group Tianjin Electric Power Construction Co., Ltd., както и China Energy Engineering Corporation Limited.

От тези кандидати комисията е препоръчала само един - Hyundai Engineering & Construction - като отговарящ на всички условия (наличие на инженерно-технически и строителен опит и експертиза, на икономически и финансов капацитет и изрядна документация).

Следващият етап е започване на преговори с предпочетената компания за условията на евентуалния договор за изграждането на новите ядрени мощности в Козлодуй - цена, срокове, начин на финансиране и т.н. 

Ако се стигне до подписване, договорът ще е за "инженеринг, строителство, доставка и въвеждане в експлоатация на ядрена централа на одобрената площадка в Козлодуй, с технология AP 1000.

Това, че ще се водят преговори само с един кандидат-строител, не е добра новина. Щеше да е по-добре да има конкуренция. 

Напоследък зачестиха и критиките, че България не е направила конкурс за технологията, а директно реши, че новите реактори ще са АР 1000 на "Уестингхаус". Това се случи с решение на Народното събрание, гласувано на 18 декември 2023 г. 

  

 

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата