Медия без
политическа реклама

Управляващата коалиция се събра спешно в МС и заседава близо 3 часа

Сред темите са били военната помощ за Украйна и избора на управител на БНБ, но е имало и други спорни въпроси

03 Апр. 2022Обновена
 Часове след началото на разговорите, премиерът Кирил Петков пусна на профила си във Фейсбук снимка с надпис: "Работна среща на коалиционния лидерски съвет"
Фейсбук Кирил Петков
Часове след началото на разговорите, премиерът Кирил Петков пусна на профила си във Фейсбук снимка с надпис: "Работна среща на коалиционния лидерски съвет"

Близо три часа продължиха разговорите между представители на четирите партии в управляващата коалиция, след които участвалите не застанаха пред медиите, съобщава БНР.

Спешният съвет на управляващата коалиция се събра в Министерския съвет при закрити врати в следобедните часове в неделя. Предварително бе обявено, че във фокуса на обсъждането са изпращане на военна помощ на Украйна и избора на нов управител на Българската народна банка. 

Преди началото на срещата, от Демократична България отново изразиха увереност, че решението за оказване на военна помощ на Украйна би събрало необходимото парламентарно мнозинство. „Имаме информация, че ГЕРБ и ДПС ще подкрепят. Въпросът беше защо не внесоха преди това проект за решение“, обяви Атанас Атанасов.

От БСП няма да допусне оказване на военна помощ, потвърди от своя страна позицията на социалистите Георги Свиленски: „БСП няма да подкрепи и няма да допусне България да изпраща военна помощ в Украйна, това е червена линия за нас“.

Въпреки диаметралните си позиции и Георги Свиленски, и Атанас Атанасов отхвърлиха възможността темата за военната помощ за Украйна да стане причина за разпадане на коалицията, разказва още Националното радио.

Обединението Демократична България все още не е решило за кого от двамата кандидати за управител на БНБ ще гласува. Това са Андрей Гюров от "Продължаваме промяната" и Любомир Каримански от "Има такъв народ".

БСП смята, че коалицията трябва да се обедини около решение за подкрепа на само един кандидат: „Ние ще вземем решение на заседанието на парламентарна група. Нашата позиция е, че трябва да има един кандидат общо на коалицията“,  каза Георги Свиленски. 

Тошко Йорданов от ИТН отказа да каже по какви теми се събира коалиционния съвет, като даде да се разбере, че има въпроси, които трябва да се изясняват в този състав и при закрити врати.

След края на срещата, един от участниците коментирал пред Националното радио, че спорните въпроси около отделните кандидатури за управител на БНБ и различните позиции относно изпращане на военна помощ за Украйна не са били основни теми на днешните разговори.  

В същото време тези две теми бяха коментирани от началника на кабинета на премиера Лена Бориславова в интервю за Би Ти Ви.

"Българското правителството ще се съгласи с решението на Народното събрание. Това е решение по чувствителен въпрос, за който трябва да се гарантира, че отговаря на чувството за защитеност на българския народ", заяви тя по темата за военната помощ. Бориславова обяви, че подкрепя категорично Андрей Гюров за управител на БНБ, защото той имал и акедемичен и банков опит.

Още по темата