Медия без
политическа реклама

Украинците са най-голямата бежанска вълна в историята на България

Движението на хора сега е несравнимо по-голямо спрямо драматичните периоди в миналото

23 Февр. 2023
Украинските бежанци останаха в историята на България.
БГНЕС
Украинските бежанци останаха в историята на България.

През 2022 г. България преживява най-голямата бежанска вълна, несравнимо по-голяма от миграцията при драматични периоди след войни с нейно участие или промяна на териториалните граници - този факт остава в аналите като равносметка след началото на агресията на Русия срещу Украйна.

Първите автобуси с бежанци започнаха да пристигат в ранните часове на 26 февруари на граничния пункт край Дуранкулак. От тогава до сега 1.09 млн. официално регистрирани украинци са преминали през България, сочат данните на българските власти. В момента в страната се намират 50 049 бежанци от войната.

Макар малцина да се задържат трайно, миграцията е наистина невиждана за българските мащаби. Най-големите вълни до момента към страната са веднага след Освобождението от турско робство - към 300 000 души, и през второто десетилетие на XX век - към 250 000 след Междусъюзническата война и още след Ньойския договор, общо около 600 000. Стотина хиляди руски белогвардейци преминават малко по-късно през България. Доста по-малко са арменците, увековечени от Пейо Яворов. Преселението след връщането на Южна Добруджа през 1940 г. обхваща 65 000 - 70 000 души.

Все още е рано за изследвания каква част от украинците ще останат за постоянно в България. Очевиден е стремежът на огромното мнозинство да се завърнат в мирна Украйна. "Ако останат, вероятно ще бъдат от нашите таврийски и бесарабски българи. Но независимо останат или не, нашата цел като държава трябва да бъде поддържане на колкото може по-тясно партньорство с Украйна и сънародниците ни там", коментира пред "Сега" историкът Пламен Павлов.

Около 8 млн. общо до момента са избягалите от войната в Украйна и това е най-голямата бежанска криза в Европа след Втората световна война.

Последвайте ни и в google news бутон

Още по темата