Quantcast

Медия без
политическа реклама

Този път полицейските насилници нямат идентификация, обвини адвокат

Това не е превишаване на права, а престъпление, обяви Полина Велчева

01 Дек. 2023
БГНЕС
Седмици не стигат на МВР да установи и накаже полицейското насилие при протеста срещу БФС

За разлика от протестите през 2020 г., по време на които полицейските служители, превишили правата си, са били идентифицирани, при протестите срещу Българския футболен съюз упражнилите полицейско насилие нямат идентификация. Това обвини в интервю за БНР адвокат Полина Велчева, която работи по дела за полицейско насилие.

"Протестът на 16 ноември мина всякакви граници. Трябва да се сравни това, което беше 2020-а. Тези записи, които излязоха година по-късно, се вижда ясно, че полицейските служители нямат маски, могат да се идентифицират, а тук повечето, да не кажа всички полицейски служители, които са нанасяли побоища на мирни граждани включително, не могат. Освен че нямат номера, те са с щитове, с каски. Има много случаи, в които лицата са били поваляни на земята и ритани, тоест не могат дори да определят дали трима, дали петима ги ритат", заяви още адвокатът.

годишно момиче е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" в София миналия четвъртък след протеста срещу БФС. За това разказа пред bTV адвокат Полина Велчева. По думите ѝ момичето е повалено на земята и бито от четирима полицаи.

Велчева е адвокат на 19-годишно момиче, което е пребито в градинката на църквата "Свети Седмочисленици" в Софи след протеста срещу БФС. Преди дни тя разказа, че момичето е повалено на земята и бито от четирима полицаи. Един я е държал за косата, докато друг я удря в корема. Когато тя е отведена в Първо РПУ, един от полицаите, вече без екипа си, ѝ казва, че още ще я бие и ще я качи на четвъртия етаж, "за да я смачка", съобщи тогава адвокатът. Всичко това е било придружено с много нецензурни думи. Велчева посочи, че от МВР ще бъдат изискани записите от камерите в полицейското управление, защото в случая този служител сам си е признал.

Малко ти беше, трябваше още повече да те ритам в корема, за да нямаш деца.  "Надявам се да съм те ритнал по такъв начин да нямаш деца. Дори да имаш деца, да ги родиш умрели и да купуваш малки ковчези. Да видиш майка ти как я завиват през глава и да я пипнеш студена.

"Това не е превишаване на права. Това е извършване на престъпление, което видяхме – тежки, средни телесни повреди, психически, което е най-тежкото. В районното на 16 ноември имаше множество непълнолетни деца, на 14 години дете, те заспиваха по пейките.  Не са това лицата, които са извършвали действията на първа линия", коментира сега пред Националното радио адвокат Велчева.

По закон всеки служител на МВР трябва да има регистрационен номер. В Наредбата за реда и употребата на физическа сила и помощни средства ясно е записано, че в случай на употреба на физическа сила и помощни средства се изготвя писмен доклад от служителя, използвал тази физическа сила или от ръководителя, поясни адвокат Велчева.

Прокуратурата е водила съвсем през пръсти разследването за насилието зад колоните на Министерския съвет по време на антиправителствения протест на 10 юли 2020 г.

"Тоест, за всеки един от случаите, които видяхме на кадрите, трябва да бъдат изготвени такива доклади. В докладите законът е посочил какви данни трябва да са посочени. От кое лице е използвана физическата сила, срещу кое, с какъв интензитет е физическата сила, какви мерки са взети. До момента нямаме такива доклади, които да са приложени към делата. Поне до момента никой не е видял."

Велчева не изключва при протестите на футболните фенове срещу БФС да има умишлено нарушаване на законодателството. 

Все повече случаи на полицейско насилие на протеста на футболни фенове в София започват да излизат на яве.  Днес и двете частни национални телевизии показаха подобни случаи.
Правосъдният министър Атанас Славов заговори в прав текст, че в действия на полицаи по време на протеста срещу БФС има не само нарушения, но и престъпления.

 

Още по темата