Quantcast

Медия без
политическа реклама

Таванът на парите за безработица се вдига на 107,14 лв. на ден

Pixabay

Максималното обезщетение за безработица се увеличава от 85,71 лв. на 107,14 лв. на ден от 1 януари 2024 г. Това залага правителството в бюджета на държавното обществено осигуряване за следващата година, става ясно от законопроекта, който вече е на сайта на Народното събрание. Кабинетът смяташе да запази старите размери на обезщетенията, но в резултат на дебатите в тристранката е постигнато съгласие за увеличаване на максимума. Минималното дневно обезщетение за безработица остава без промяна - 18 лв.

Други изненади в законопроекта няма. Осъвременяването на пенсиите ще е с 11% от 1 юли. С това минималната пенсия за осигурителен стаж и възраст ще се увеличи от 523,04 лв. на 580,57 лв. Таванът на пенсиите остава без промяна - 3400 лв. Увеличават се обаче вдовишките добавки - те вече ще са 30% от пенсията на починалия съпруг, а не 26,5%, както е сега. Това ще стане от 1 юли. Обезщетението за отглеждане на дете до 2-годишна възраст остава 780 лв., което ще го отвърже от минималната заплата.

При осигуровките има редица увеличения на базата за осигуряване. Максималният осигурителен доход се вдига от 1 януари от 3400 на 3750 лв. Минималният осигурителен доход се изравнява с новата минимална заплата - от 780 на 933 лв. Толкова ще е и минималният месечен доход за самоосигуряващите се и регистрираните земеделски и тютюнопроизводители.

Промяна има в източника на обезщетението за временна неработоспособност - работодателят ще поема само първите два дни, а НОИ ще се включва от третия. Сега работодателят отговаря за първите три дни на болничния.

 

Още по темата